Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Dialog på grottmänniskans nivå

Vid en rättegång i Malmö visades en film som polisen spelat in. Som biprodukt kunde man höra vad olika polismän sa. Till exempel ”blattadjävlar”. Eller ”Den lilla apajäveln. Ska jag göra han steril när jag får tag i han”? Och ”Jag håller med han gubben på ICA i Vellinge. Ni är komna till fel kommun  blattadjävlar”. Så slutsatsen ”Ja han ska ha sig duktigt med stryk så han inte kan stå på benen”. Dialog på grottmänniskans nivå.
Jargong och en dos cynism finns i alla yrken. Men när jargong går över i rasism eller förakt för människor står verksamheten inför stora problem, helt bortsett från att människor kan bli kränkta. En annan effekt är att hela trovärdigheten i systemet kan ifrågasättas. Polischefen Ulf Sempert är bestört över hur hans personal uttalat sig. Så här ska man inte bli bemött av svensk polis. Idag ska han göra en polisanmälan.
Det är naturligtvis gott och väl att myndigheter agerar. Men det kan ifrågasättas om detta når fram till dem som odlar en rasistisk jargong. Det är i en mer nära miljö som ett ansvar bör tas. Lägre chefer och arbetskamrater måste slå tillbaka mot vardagsrasismen eller förakt i största allmänhet mot olika grupper i samhället. Många flinar med när tillmälen fälls när det enda raka är att säga till. Visst riskerar man konflikter. Men den som står upp för värderingar vinner alltid i längden. Den som i tjänsten fäller tillmälen av det här slaget är rökt så snart uttalanden av det nu aktuella slaget når offentligheten. De går nämligen aldrig att försvara. 

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen