Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Familj

Arkitektens fascinerande historia

Den tyska ockupationen av Norge under andra världskriget och en teaterpjäs i Helsingborg fick avgörande inverkan på Jörgen Michelsens liv.
Arkitekten Jörgen Michelsen har ritat sin egen villa och även skapat en personlig trädgård med mycket material i sten.Bild: Kalle Lind
Inför 85-årsdagen 9 februari öppnar den norskfödde Helsingborgsarkitekten dörren till huset i kanten av Pålsjö skog och bjuder på en fascinerande historia.
— Kriget bröt ut när jag gick i mellanskolan och de manliga lärarna tvångsförflyttades till Kirkenes för att skydda gränsen mot Ryssland. I närheten av vårt hus i Bergen hade tyskarna en förläggning under hela kriget. Det var pressande och jag fick efter en tid problem med nerverna, berättar Jörgen Michelsen, som var yngst av två bröder i en familj, där fadern var stins och modern hemmafru.
— En klasskamrats pappa var psykoanalytiker och jag sökte hjälp hos honom för att komma ur krisen. Min far tyckte det var humbug men för mig kändes det viktigt och jag jobbade extra på ett trädgårdsmästeri för att kunna betala för samtalsterapin.
— Jag berättade om mina tankar och drömmar och visade också en del teckningar. Successivt blev jag bättre och fick efter två års samtal ett mycket gott råd för mitt yrkesval. Psykoanalytikern tyckte att jag skulle bli arkitekt.
Jörgen Michelsen tog honom på orden. Efter gymnasiets språklinje läste han in naturvetenskapliga ämnen under ett år på en privatskola och sökte sedan till arkitektskolan i Trondheim.
— Där låg undervisningen nere under kriget och rektorn rådde mig att istället söka till Konstakademien i Köpenhamn.
Året var 1944 och kriget var inte slut. Jörgen MicheIsen blev inkallad till tysk krigstjänst med tänkt placering i en järngruva på ön Stord.
— Då rymde jag till fjälls och arbetade på en gård tills kriget var slut. Sedan praktiserade jag vid ett arkitektkontor i Bergen innan jag började i Köpenhamn på hösten 1946.
Efter fem års studier i den danska huvudstaden och sommarpraktik hemma i Bergen var han färdig arkitekt 1951. Som nybakad sådan tog han för sig av Köpenhamns arkitektmiljö i ytterligare fyra år, gifte sig och bildade familj.
Tillsammans med hustru och dotter flyttade han till Stockholm för att ta del av den enorma byggaktiviteten med delvis nyskapande arkitektur. Här föddes familjens andra barn, en son.
Ett drömjobb förde familjen till Helsingborg 1957, där Jörgen Michelsen började arbeta tillsammans med Jörn Utzon, som precis vunnit tävlingen om Sydney Opera House och ville ha hjälp med sina projekt i Öresundsregionen. Företaget hette Arton med Utzon som delägare tillsammans med bröderna Erik och Henry Andersson.
— Jag trivdes inte riktigt i Helsingborgsmiljön, tyckte att det hände för lite i jämförelse med Bergen, Köpenhamn och Stockholm. Men så gick jag på Stadsteatern och såg pjäsen "Ägget" med Ernst-Hugo Järegård i huvudrollen. Det blev en fantastisk föreställning och jag tänkte att har man en sådan teater så kan jag stanna kvar.
Efter hand dök det upp fler ljuspunkter och småbarnspappan Jörgen Michelsen fick tacka nej när Jörn Utzon frågade om han ville följa med till Australien, där Utzon fortsatte att rita den opera som sedan blev världsberömd.
Istället gick Michelsen in som delägare i Artons arkitektfirma 1959. Bland de projekt han gjorde under den tiden kan nämnas stadsbiblioteket i Helsingborg.
1972 startade han och hustrun Lotte egen arkitektfirma i Helsingborg och samtidigt en filial i Sigtuna med flera uppdrag i skol- och offentlig miljö i Stockholmsområdet. Han slutade på kontoret 1991 men som arkitekt går man aldrig i pension. Ett exempel på detta är Teckningsmuseet i Laholm, som invigdes för två år sedan.
— Det var ett speciellt och roligt projekt med nästan enbart kvinnlig arbetskraft, som avlönades av Länsarbetsnämnden. Nu är det tyvärr ekonomisk kris för museet eftersom Laholms kommun beslutat att halvera driftsbidraget. Jag hoppas verkligen att Nordens enda teckningsmuseum kan få ekonomiskt stöd från flera håll.
Bland många andra projekt från Jörgen Michelsen kan nämnas att Märsta gymnasium utsetts till Sveriges bästa skolbyggnad och att Högalidskolan i Kiruna blivit kulturmärkt. Mångårigt ordförandeskap i Helsingborgs opolitiska skönhetsråd och som projektledare vid arkitektskolan i Lund har också uppskattats.
Han tilldelades Helsingborgs miljöpris 1978 och Helsingborgsmedaljen 1992. Men rötterna sitter kvar. Jörgen Michelsen är fortfarande norsk medborgare.
— Varje år återvänder jag till mina gamla hemtrakter, träffar gamla bekanta, lever skärgårdsliv eller åker skidor. När det snöar i Helsingborg tar jag fram skidorna men annars håller jag i gång med cykling. Och så är jag vinterbadare och medlem i "Pålsjöaquademin!

Jörgen Michelsen

Aktuell: Fyller 85 år 9 februari.

Bor: Kedjehus i Helsingborg.

Familj: Sambon Eva Hedunger, barnen Helle och Lars från tidigare äktenskap, sambons dotter Ida.

Yrke: Arkitekt.

Senast lästa böcker: "Ett annat liv" av Per Olov Enquist, "Vi - de drunknede" av dansken Carsten Jensen, "Fakta om Finland" av norrmannen Erlend Loe.

Musiksmak: Dansar till norska grupperna Röyksopp och Ugress på morgonen, lyssnar på Savage Rose med Anisette på kvällen.

Favoritmat: Fisk och skaldjur.

Motto: Arkitektur är att hjälpa och reflektera livet.
Gå till toppen