Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Kultur

Handklovar på Dunkers

Ett barn med handklovar finns på en av bilderna på Robert Versas utställning Söder, en fotografisk dokumentation av den helsingborgska invandrarstadsdelen. Det var vernissage och mingel på Dunkers på torsdagskvällen. Där mötte jag författaren och prästen Stoika Hristova. Hon hade en historia att berätta om fotografiet med handklovarna.
När Dunkers chef Niels Righolt under dramatiska omständigheter avskedades en försommardag 2007 beslöt sig Stoika för att protestera. Hon inledde en veckolång demonstration utanför kulturhuset, där hon satte upp ett tält och samlade in namn på protestlistor. Hon hungerstrejkade för kulturens frihet.
– Många kom och la rosor utanför ingången till kulturhuset. Fotografen Robert Versa ställde också upp sin bild med handklovarna där. Någon satte upp en röd lykta och tände ett ljus.
Folk från kulturförvaltningen tog varje kväll bort rosorna. Stoika köpte nya för egna pengar.
– Jag köpte lika många rosor som det funnits dagen innan. Min ekonomi påverkades flera månader efter det.
Stoika skrev dagbok från sin manifestation. Den publicerades i HD under rubriken ”Anteckningar från ett tält”.
”Åsa Moberg kommer med te till tältet varje dag”, skriver hon. ”Tack Gud för feministerna!”
Hon berättar vidare om det som hände för snart två år sedan.
Den röda lyktan blev beslagtagen.
– Lyktan associerar till död, sa man till mig och jag svarade att det finns olika slag av död.
Stoika skrev i artikeln:
”Den här mannen tror bara på den kroppsliga döden. Om ens det. Han meddelar i kraft av sin makt och myndighet att tavlan omgående kommer att konfiskeras. Det är folk i huset! upplyser han oss fårskallar, och <br> går sin väg.”
Robert Versas bild av barnet med leksakshandklovarna bakom ett stängsel konfiskerades alltså av någon från kulturförvaltningen.
– Det inramade fotografiet bars in i kulturhuset och försvann.
Två år senare har bilden kommit till rätta. Fotografiet hänger inne i värmen på utställningen. Protesthandlingen har blivit lite finkultur. Men ändå inte.
Bilden finns där. Och den har en historia som måste berättas. Eller som poeten och rapparen Peter sa till Stoika Hristova när hon satt i tältet den gången:
<em>… ju högre murar desto högre flyger min tanke …</em>
Fotnot: Min recension av Robert Versas utställning publiceras på lördagens kultursida.
Gå till toppen