Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

"Tack vare fotbollen har jag mitt yrke"

För precis 25 år sedan avslutade Ronnie Hellström sin proffskarriär i Tyskland. Då hade han spelat för Kaiserslautern i tio år och hunnit bli en stor hjälte i det nya landet.

Så stor att han avtackades med en hyllningsmatch, trots att han inte var tysk medborgare.
Innan dess var Ronnie amatörspelare i Hammarby, och erbjudandet om att få bli proffsspelare och få träna två gånger om dagen var en dröm som var få förunnat.
— Den tiden var gräddan på min karriär, att få fotbollen som yrke. Då var det ännu svårare att komma ut än vad det är i dag, säger Ronnie Hellström.
Han berättar att åren i Västtyskland inte bara gav honom ett nytt språk, nya upplevelser utan även ett värdefullt nätverk.
— Det är därför som jag har kunnat jobba så mycket med tyska näringslivet, och 2001 fick jag erbjudande om att bli konsult för byggvaruhuset Hornbach. Så tack vare fotbollen har jag mitt yrke i dag.
Länge arbetade Ronnie som målvaktstränare åt olika klubbar runt om i Sverige, men sedan ett och halvt år är det lagt på hyllan på grund av tidsbrist.
— Samtidigt tycker jag att det är så kul att vara målvaktstränare så det finns väl en chans att jag tar upp det igen.
För att bli en bra målvakt måste man kunna fånga bollen, innan den slagit i nätet. En självklarhet kan tyckas, men ändå inte helt lätt. En egenskap som förenar många duktiga målvakter är psykisk stabilitet, menar Ronnie.
— Man måste kunna utstå mer än det vanliga och kunna komma igen fastän man gjort en groda. Då gäller det att inte skramla ihop helt och hållet.
Andra kvaliteter är bra placeringsförmåga, greppsäkerhet - "man ska inte ha tvål i handskarna" - samt bra teknik eftersom även målvakterna också spelar med fötterna nuförtiden.
— Sen måste man vara lite som en schackspelare och kunna läsa momenten innan för att veta vad som kommer att hända. Det är bra att vara en tanke i förväg, det vinner man mycket på, och inte en tanke efter - då är det kört.
Som liten påg i Malmö var pappa Rolf målvakt för Sofielunds IF och Ronnie ville göra som honom. Även Ronnies son Erland har valt samma bana och står nu som målvakt i Hammarby.
Att Ronnie hade talang stod klart tidigt och redan som 19-åring blev han uttagen till landslaget. Efter några år kom han med i VM-truppen, första gången 1970 och därefter 1974 då han vaktade det svenska målet i Västtyskland. Då blev Sverige femma och händelsen blev en höjdpunkt i Ronnies karriär.
I samma veva erbjöds han ett proffskontrakt i tyska Kaiserslautern i två år, men som successivt förlängdes till att bli totalt tio år. Tyskarna kom snart att älska den skicklige svensken och fortfarande blir Ronnie igenkänd när han åker tillbaka till sitt gamla hemland.
— Jag tror faktiskt att de flesta i Kaiserslautern har fått min autograf. Det bor bara runt 100 000 i den där staden och jag har nog skrivit 100 000 autografer, berättar Ronnie och skrattar gott. TT Spektra

Ronnie Hellström

Aktuell: Fyller 60 år den 21 februari.
Bor: I Malmö.
Familj: Frun Anne-Marie. Tre barn mellan 37 och 28 år från ett tidigare äktenskap samt Anne-Maries dotter som är 17 år.
Jobbar med: Ansvarar för exploateringen i Sverige för det tyska byggvaruhuset Hornbach.
Karriär i korthet: Debuterade i Hammarbys A-lag som 18-åring och kom ett år senare med i landslaget. Har gjort 77 landskamper. Vaktade målet vid VM-turneringarna 1970, 1974 och 1978. Har gjort 266 matcher i bundesliga. Guldbollenvinnare: 1971 och 1978. Proffskontrakt i FC Kaiserslautern 1974-84 som avslutades med en hyllningsmatch 1984.
Om att fylla 60: "Jag har fyllt 40 och 50 och nu är det alltså dags för 60. Tiden går så fort, men det känns i alla fall bra. Det är lite hur man vill göra det själv, man kan bli deppig, men jag är nog mer positiv."
Så firar jag födelsedagen: "Jag och min fru åker till Venezuela i 14 dagar där vi ska lata oss lite."
Favoritplats: "Framför tv:n och ser på sporten! Nej jag skämtar bara. Det är vårt sommarhus i Haväng mellan Brösarp och Kivik. Det är en plats där himlen och havet går ihop och ett fantastiskt ställe."
Saker som engagerar: "Det är allt från orättvisor till miljöförstörelsen. Man kan inte undgå att läsa om allt i tidningen och antingen blir man förbannad eller tycker att det är bra."
Lyssnar helst på: "Jag är en allätare och lyssnar på det mesta. Anne-Maries 17-åriga dotter spelar ibland Beatles, det finns inga gränser i dag och det är kul. När jag var yngre lyssnade jag gärna på country och western."
Målvakter som imponerar i dag: "Italienska målvakten Buffon (spelar för Juventus), och den unga killen Cassilla som spelar för Real Madrid."
Gå till toppen