Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Nytt liv i värnen i Viken

Kalla krigets och beredskapstidens värn på orten kommer inom kort leva upp igen. Visningar, nya skyltar och kanske lösa skott ska påminna om ortens militärhistoria framöver.

Många flanörer i Viken har sett de gamla värnen från beredskapstiden och kalla kriget men få personer har varit inne i dem. Inom kort kan det bli ändring på detta. Speciellt gäller det pjäsvärn 740 norr om hamnen och kanonvärn 739 som ligger strax söder.
– I sommar kommer vi att öppna upp de här två värnen i Viken för allmänheten. Det blir visningar, skolbesök och speciella bunkervandringar. Kanske vi rent av fyrar av några lösa skott i sommar, säger chefen för Beredskapsmuseet Johan Andrée.
Tillsammans med Lars Dahlbom och Leif Högberg från museet har han under senaste året renoverat dessa två värn liksom ett flertal andra i Helsingborgs kommun. Pengar har kommit från den statliga satsningen ”Sveriges Militärhistoriska Arv” och renoveringarna på runt en miljon kronor har skett på värn i Helsingborg upp till de nordligaste värnen i Viken. Nästan allt arbete har varit och är ideellt.
– Det speciella med värn 740 i Viken är att det är den enda i landet som är intakt. Det vill säga att utrustningen är kvar inklusive 7,5 centimeters kanonen. Jag kan dock lugnt meddela att det inte går att skjuta skarpt med den, säger Johan Andrée.
Båda värnen byggdes år 1940 men värn 740 kompletterades med en kanon tjugo år senare. Värnens funktion upphörde efter kalla kriget år 1990 då de mist sin militära betydelse.
Sedan dess har värnen i Viken stått övergivna tills stiftelsen Beredskapsmuseet i Djuramossa tog över underhållet och äganderätten för något år sedan.
– Vissa politiker har ju kallat dessa fula betongtklumpar. Men det här är ju ett stycke värdefull svensk historia som inte bara ska sopas undan. Genom att visa upp värnen skapar vi ju en förståelse hur det var i Sverige under andra världskriget och kalla kriget, säger Leif Högberg.
En mindre kanon från beredskapstiden ska också, lagom till sommaren, installeras i värn 739. Viken som ort hade för övrigt en viktig roll under beredskapstiden eftersom de tyska ockupationsstyrkorna bara låg några kilometer bort och dessutom inom synhåll.
– Det var väl runt 100 till 150 inkallade förlagda till Viken under andra världskriget. Ute på piren fanns också en avlyssningsstation där svensk militär spanade på tyskarna, säger Lars Dahlbom.
Högtidlig invigning av de nya offentliga värnen både i Helsingborgs och Höganäs kommun blir det 30 maj i Domsten. Johan Andrée tror att värnen kan bli en ny turistattraktion för Höganäs kommun.
– Intresset för militärhistoria ökar hela tiden och Beredskapsmuseet får allt fler besökare. Och det är inte bara äldre herrar som man kanske kan tro, det är både ungdomar och kvinnor också. Nyfikenheten på Sveriges roll under beredskapstiden är jättestor, säger han.
Och visst tyckte man sig höra Ulla Billquists slagdänga ”Min Soldat” eka i värnens bastanta bunkerväggar...
Gå till toppen