Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Nöje

Rå humor i "Grillad"

Grillade kändisar är den senaste trenden i tv. Först ut är SVT på fredag. Senare i år kommer "Roast" i Kanal 5.

"Grillad" går ut på att ett gäng komiker, en och en, både hyllar och gör sig lustiga på en inbjuden känd persons bekostnad. De kastar också paj på sina komikerkollegor. Målet är att vara riktigt elak och riktigt rolig. De som utsätter sig för grillningen får det svettigt.
– De ska bara lyssna, förhoppningsvis skratta och ibland utbrista i ett uhuuu! för att det var ett slag under bältet. Men det blir roligt och de kommer uppfattas som hjältar, säger programledaren Thomas Järvheden.
– Jag tycker redan nu att de är hjältar. Det krävs mod och självdistans att vara med i första säsongen. Vi vet inte på förhand hur det blir.
Först ut att medverka i den humoristiska hudflängningen, som sänds i SVT1 på fredagkvällar med start 13 mars, är tv-kocken och skådespelaren Per Morberg.
– Per Morberg känner jag nästan lite rädsla för. Skulle han bara sitta tyst och titta uttryckslöst på mig ett tag skulle jag skita på mig (skratt). Det blir en utmaning att se vad komikerna vågar säga om honom, säger Thomas Järvheden.
Några av dem som tackat ja har varit vankelmodiga. Gudrun Schyman däremot var förvånansvärt positiv från start.
– Hon som har ett och annat lik i garderoben var hur cool som helst, säger Thomas Järvheden.
"Grillad"-konceptet har funnits länge i amerikansk tv. Nu kommer det till Sverige, till två kanaler nästan samtidigt. För närvarande spelar Kanal 5 i en egen serie för visning senare i år.
Frågan är om vi svenskar är redo för den här typen av brutal, men kärleksfull, underhållning.
– Det är det vi får ta redo på nu. Jag tror att USA ligger före oss när det gäller acceptansen för hur elak man får vara mot stjärnorna, eftersom de är "hur stora som helst". Tack vare att stjärnorna blir väldigt hyllade, kan de också bli väldigt sågade.
– I Sverige råder jantelagen. Här släpper vi inte iväg kändisar till megastjärnstatus och kan därmed inte heller såga dem lika långt ner. Det är som yin och yang, säger Thomas Järvheden.
"Grillad" sänds på fredag i SVT 1 klockan 21.
TT Spektra

Mer om programmet

Här är de som grillar:
Lennie Norman, Robin Paulsson, Kristoffer Appelquist, Anna Granath, Måns Möller, Peter Wahlbeck, Alex Schulman, Adde Malmberg, Måns Nilsson, Claudia Galli, Claes Malmberg, Mårten Andersson, Marika Carlsson, Anna Blomberg, Aron Flam, Anders Johansson, Tobias Persson, Jesper Rönndahl.
Och här är de som grillas:
Per Morberg, Sanna Bråding, Peter Harryson, Dregen, Anna Book, Gudrun Schyman, Nanne Grönvall, Paolo Roberto. Flera namn tillkommer.
Gå till toppen