Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Familj

"Konflikter driver politiken"

I nästan halva sitt liv har Jan-Erik Lång arbetat med trafikfrågor i Helsingborgs kommun. Han var landets yngste trafikverkschef när han anställdes 1980 och är numera sakkunnig vid den förvaltning som skapats genom sammanslagning av tekniska förvaltningen och stadsbyggnadskontoret.

Som trafikexpert har Jan-Erik Lång haft stort inflytande på utvecklingen i Helsingborg under de senaste 30 åren.Bild: Frida Nilsson
Till intervjun inför 60-årsdagen den 20 mars har han med sig fyra luntor med olika trafikutredningar, vilket säger en del om engagemanget hos denne tjänsteman.
— Det har hänt en hel del under de här åren och mer är på gång. Att den politiska majoriteten ofta skiftat i Helsingborg har inte varit någon nackdel. Konflikter driver politiken och det finns flera exempel på att den ena sidan tagit initiativ som de politiska motståndarna sedan genomfört, säger Jan-Erik Lång.
Han har haft lätt för att samarbeta med politiker från båda blocken och det beror kanske på att han fått "specialträning" hemma. Hustrun Ann Lång har varit kommunalråd för både socialdemokraterna och kristdemokraterna men driver numera en garnaffär i Klippan.
År 2000 lämnade familjen en villa med 600 kvadratmeter tomt i Ödåkra för en 100 gånger så stor fastighet i Stidsvig.
— Vi hade länge pratat om att flytta ut på landet. Tomten var lite större än vi räknat med och det blir en hel del arbete i skogen. Men vi trivs utmärkt.
— Dessutom ligger Stidsvig rätt bra till nära E4:an och det finns en fungerande kollektivtrafik. Jag åker busslinje 10 till och från jobbet.
Även under uppväxten i lilla Kypered i Västergötland blev det mycket bussåkande. Under de sex första skolåren till Sandhult fem kilometer bort och därefter till realskola och gymnasium i Borås tre kilometer bort.
Han är äldst av tre syskon. Far Erik var fabriksarbetare på textilföretaget Eiser medan mor Gunnel var hemmafru med stort ansvar och skiftande arbetsuppgifter.
— Vi levde i ett så kallat generationsboende eftersom farmor och farfar bodde hos. När vi barn var små kan man säga att vår mor drev ett litet barndaghem. Sedan blev det en form av hotellrörelse och när farmor och farfar blev gamla och skröpliga öppnade pensionärshemmet.
Än i dag är huset bebott av familjen Lång. Mor Gunnel bor där tillsammans med dottern Kerstin.
Jan-Erik Lång flyttade hemifrån efter studentexamen 1968 och läste under de följande fyra åren till civilingenjör vid Chalmers tekniska högskola i Göteborg. Han gick på väg- och vattenbyggnadslinjen där det fanns trafikteknik på schemat.
— Jag tog busskort tidigt och drygade ut studielånen genom att köra buss på helger och lov.
Efter militärtjänsten återvände han till föräldrahemmet och arbetade under ett par år som busschaufför i Borås. 1975 flyttade han till Eskilstuna sedan han fått jobbet som verkställande direktör vid Näshulta omnibus.
— Vi hade 25 bussar i trafik så det var inget litet företag. Jag jobbade där i fem år innan jag började fundera på andra utmaningar. En kväll när jag inte kunde somna läste jag en annons i tidningen Ny Teknik. Helsingborgs trafikverk sökte en chef och jag skickade in en ansökan.
Ja, så gick det till när västgöten tog steget från Södermanland till Skåne.

Jan-Erik Lång

Aktuell: Fyller 60 år den 20 mars.
Firar: I hemmet med släkt och vänner.
Bor: Villa i Stidsvig.
Familj: Hustrun Ann, barnen Isak och Lukas.
Husdjur: Två katter.
Yrken: Busschaufför, verkställande direktör, trafikverkschef, trafikdirektör, sakkunnig.
Förebilder: Politikerna Ella Tengblom Velander (M) och Uno Aldegren (S).
Läser: För närvarande regeringens direktiv 2008:55, översyn av lagstiftningen inom kollektivtrafikområdet.
Favoritförfattare: Astrid Lindgren och August Strindberg.
Ser på tv: Nyheter och Let's dance.
Favoritmat: Bruna bönor och fläsk.
Favoritsemester: Hemma i Stidsvig, med småländska skogar bakom huset och skånska landskapet framför huset.
Motto: Frågar inte vad en uppgift betyder för mig utan vad jag kan tillföra projektet.
Gå till toppen