Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Nyheter

Diagnos: Gubbsjuka

Gubbsjuka män som flörtar med yngre kvinnor. Patetiskt och skamligt eller bara en naturlig längtan efter intimitet och bekräftelse? Vi har bett två sexologer reda ut begreppet. Och frågat hur det står till med kärringsjukan.

Bild: Martin Hedén Illustration
Det kom ett brev till Liv och lust. ”Snälla, kan ni inte skriva om gubbsjuka”, undrade den anonyma brevskrivaren.
Gubbsjuka? Ett ord vi slänger oss med i olika sammanhang. Ibland används det om någon som dejtar en yngre kvinna, ibland om chefen som ler för brett mot praktikanten. Ibland i riktigt allvarliga sammanhang, när det handlar om utnyttjande av barn. Men kanske allra oftast om män som drabbats av en ålderskris och därför sneglar efter yngre kvinnor.
”Min man är drabbad sedan flera år. Oftast utlöses gubbsjukan av att någon ung kvinna är glad eller vänlig mot honom”, står det i brevet. Sedan målar den kvinnliga brevskrivaren upp en scen som många nog känner igen, från verkliga livet eller den senaste tv-serien:
Firmafesten närmar sig. En ung kvinnlig medarbetare frågar en äldre manlig kollega om han ska komma på festen. Han skiner upp och tar frågan som en invit.
”I det läget är trosorna redan halvvägs av och fantasierna har tagit överhanden.”
Varför känner många igen scenen? För att den verkligen är vanlig, eller för att föreställningen om den är det?
Brevskrivaren tar också upp mannens skam inför sig själv – och inför sin familj. ”Ångern när han ser familjens lidande är tung att uppleva. Och för oss handlar det inte om otrohet utan om sjuka fantasier och hur de drabbar oss alla i familjen.”
”Alla fruar orkar inte leva med detta. De skiljer sig”, konstaterar hon och kallar sig själv för fru tålamod.
Vi bestämde oss för att fråga två sexologer, Bo C Lindberg och Suzanne Lindström vad gubbsjuka egentligen är. Och varför inte begreppet kärringsjuka används.
– Visst finns gubbsjuka. Oftast handlar det om äldre män som har svårt att hantera sin åldrande identitet och hitta rätt i sig själva.
Det menar Bo C Lindberg, sexolog och psykolog på Sexologimottagningen i Helsingborg.
– Den kan uppstå hos män som åldras och känner tvivel på sin attraktionskraft. Män har generellt sett svårare att hantera det här än kvinnor. Det är mer hotfullt för männens självskattning eftersom den är mer kopplad till deras sexualitet.
Kroppen är inte lika vital som tidigare, det tar längre tid att bli upphetsad i takt med att åren går och det är svårare att hålla igång i sänghalmen. Kanske drabbas mannen av impotens.
– Han känner att han inte är så mycket att ha som man och känner sig sårbar. Någonstans där kommer lusten att testa om det skulle fungera med yngre kvinnor in.
Men kan inte kvinnorna också uppleva att det är jobbigt att betraktas som mindre sexuella när de åldras?
– Jo, men en kvinna kanske inte löser krisen genom att intressera sig för yngre män i samma utsträckning. Hon blir snarare deppig, vilket naturligtvis inte heller är bra.
Det finns ett tydligt förakt i ordet gubbsjuka. Ordet är laddat med patetik. Men i stället för att odla föraktet tycker Bo C Lindberg att kvinnan ska sträcka ut en hand mot mannen.
– Det bästa är om man kan prata om det här och att kvinnan försöker fånga upp sin man. Gemensamt kan de hitta varandra och upptäcka nya värden i relationen och i deras sexualitet.
Fånga upp honom? Borde hon inte snarare bli förbannad?
– Jo, visst kan man känna så. Men i stället för att skjuta bort honom är det bättre om hon kan hantera det här invärtes och paret i stället försöker mötas.
Men det går en given gräns vid otrohet eller om mannen, eller kvinnan, beter sig direkt olämpligt.
– Det är en annan sak. En riktig kris.
Det låter ändå som om mycket av ansvaret faller på kvinnan?
– Det är absolut inte så att hon ska ta ansvar för hans beteende eller vara sexigare eller något sådant. Jag menar bara att de ska prata om de förändringar de går igenom, ta sig tid för varandra, stanna upp och jobba på sitt förhållande.
Hos en del kvinnor är rädslan att mannen skulle kunna bli gubbsjuk och byta ut henne mot en yngre kvinna högst levande. Men Bo C Lindberg tycker att kvinnorna ska vara försiktiga.
– Om en sådan oro tar fatt i en kvinna och hon blir nedlåtande mot sin man kanske han börjar känna sig kränkt i sin manlighet.
En ond spiral tar sin början.
– Män som grupp är känsliga för att känna sig kritiserade och ifrågasatta. I värsta fall blir det här början på en form av gubbsjuka när han känner sig kränkt i sin manlighet.
Ju mer kränkt, ju mer självförakt – desto mer gubbsjuk, lyder resonemanget. Gubbsjukan blir som en form av flykt från den egna osäkerheten.
– Därför är det bra att lyfta fram det här. Det är faktiskt inte så farligt med fantasier om andra eller om yngre. Det viktiga är att ta dem för vad de är. Kanske är det så att fantasierna försöker tala om att man behöver få det bättre med sin partner. Att det är dags att ta tag i den egna relationen.
Suzanne Lindström, sexolog och barnmorska i Helsingborg, resonerar liknande.
– Att killar skaffar sig aptit ute men äter hemma är inget konstigt eller fel. Det kan kvinnor också göra. Det viktiga är att alla par jobbar med sin relation. Att de har en god dialog och ett jämlikt förhållande innan kläderna åker av. Har man det bra tillsammans blir sexet bara bättre när åren går.
Goda relationer håller gubb- och tantsjuka borta alltså.
– I mina öron handlar begreppet om gubbar som inte är nöjda om gubbar som söker bekräftelse. Men det är andra som sätter stämpeln gubbsjuka på dem, det kommer utifrån och inte från dem själva, säger Suzanne Lindström.
Och tantsjuka?
– Den kanske kommer när barnen klarar sig själva och kvinnan undrar varför hon inte har möjlighet till kärlek och utlevelse och börjar se sig om. Många kvinnor skyller också på mannen i stället för att ta sitt eget ansvar för sin sexualitet i förhållandet. I mitt jobb får jag ofta ge kvinnorna en spark för att de ska se till att underhålla sin sexualitet.
Att just män träffar yngre kvinnor i större utsträckning än det omvända tror hon beror på den status en äldre man alltjämt har. Han har oftare god ekonomi och står för en form av trygghet och stabilitet.
– Och mannen känner att han får respekt för den han är vilket han kanske inte upplevde i sitt tidigare förhållande. Han blir gubbsjuk, om man nu ska använda det ordet.
Varför är begreppet laddat med förakt?
– Det kommer från oss kvinnor. Inte pratar männen så om varandra? Dessutom tar kvinnor ofta på sig rollen som misslyckad om mannen lämnar henne vilket kanske spär på det här behovet av förakt och förebråelse. Men man är inte sämre, för att man blir lämnad, man är precis samma person som innan. Det är bara det att kärleken mellan dem tog slut.
Gå till toppen