Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Femradingar med filosofisk knorr

Det är lätt att fastna för formatet när det gäller Anders Hallengrens lilla bok ”Pentagram” (Alpha Omega Pocket). Långsmal, betydligt mindre än en pocket, men desto mer påkostad i papper och tryck – det är en utgåva man gärna fingrar på. Utanpå en målning av Gull Rosdahl, inuti svartvita illustrationer av Madlen Herrström med finurlig karaktär.
Finurliga är också Hallengrens femradingar, lika mycket dikter som aforismer, betraktelser av världen och livet med filosofisk knorr. Något av en taoistisk känsla vilar över dessa betraktelser av tro och vetande, tröst och besinning, minne, glömska och tidens gång: ”Den tid som flytt/behöver inte efterlysas:/den är här!/Verkligheten är nu –/en trickfilm där man ser gräset växa.”
Trots den blygsamma storleken kan det bli väl mastigt med 80 sidors klokheter, i alla fall för mig som lider av viss överkänslighet mot tankekornsgenren. Men författaren, som har gett ut ett fyrtiotal böcker och fått pris av Svenska Akademien 2008, är en språklig balanskonstnär med skärpa i såväl formuleringar som funderingar. Och här finns en hel del att gå och grunna på: ”Vad är det jag säger?/Det är det jag försöker säga”.
Gå till toppen