Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sport

Lyckad debut för Pär i HIF-målet

Debutanten höll nollan i HIF-målet, veteranen fixade straffen när HIF vann premiären.

HIF-målvakten Pär Hansson var säkerheten själv i premiären mot IFK Göteborg.Bild: Sven-Erik Svensson
HIF vann den allsvenska premiären hemma på Olympia med 1–0 (1–0) över IFK Göteborg. Segerorganisatörer: målvakten Pär Hansson som höll nollan i sin allsvenska debut och rutinerade Henrik Larsson vars passning gav HIF straffen som Marcus Lantz förvaltade på bästa sätt.
— Försvaret såg riktigt stabilt ut, vi har tidigare fått kritik för att vi släppt in mycket mål men har jobbat mycket med den här biten, sa en glad HIF-tränare Bosse Nilsson till Canal Plus efter slutsignalen.
Den första halvleken var inte bra och den bjöd absolut inte på den fotboll som man fick förhoppningar om redan i upptakten. Det dröjde nämligen inte ens halv minut innan HIF frestade IFK-målvakten Kim Christensen med matchens första skott.
Det var Christoffer Andersson som i trängt läge fick en skottchans från 16-meterslinjen, men bollen hamnade rakt i famnen på Christensen.
Fortsättningen blev inte alls lika livaktig och HIF:s pausledning på 1-0 kom på ett slumpartat sätt. Henrik Larsson fick en djupledsboll, vrickade bollen förbi gästernas mittback Ragnar Sigurdsson som i farten för att hålla balansen slängde ut sin ena arm. Jonas Eriksson från Sigtuna pekade till IFK-fansens ilska direkt på straffpunkten.
Christensen var med på noterna på straffen, kastade sig åt rätt håll, men nådde aldrig Marcus Lantz hårda och välplacerade 11-metersspark.
Målet var slumpartat – den enda egentliga målchansen i den första halvleken hade FK då Pontus Wernblom mötte Robin Söders högerinlägg med en volley. Men Pär Hansson var vaksam, kastade sig och halvräddade och sedan kunde HIF-försvaret slå undan.
Pär Hansson vaktade alltså HIF-målet som Sporten avslöjade i måndagstidningen och han gav hela tiden ett lugnt och stabilt intryck. Pär fick priset som bäste HIF:are och var ett enda stort leende efter matchen.
– Det känns jättebra, sa han till Canal Plus. Försvaret gjorde en fantastisk match.
– Det är klart det är skoj att hålla nollan. Att göra det i en allsvensk debut är något jag drömt om sen jag var liten, sa Pär vidare.
Tränaren Bosse Nilsson presenterade en helt ny backlinje i premiären. Markus Holgersson som spelat samtliga träningsmatcher som mittback var högerback, medan Erik Wahlstedt tog klivet över till vänsterkanten. Mittbackar var Marcus Nilsson och Joel Ekstrand.
Holgersson fick alltså spela på sin rätta plats, men han var tagen av stundens allvar. Fullföljde aldrig löpningarna som var hans signum i Ängelholms FF, var försiktig i överkant och fick aldrig rätt styrsel i passningarna.
Mittfältet hade problem – framförallt med Thomas Olsson och Pontus Wernblom. IFK:arna var rörligare och hade med fler spelare i attackerna, något som präglade matchbilden långa stunder.
Framförallt fick HIF aldrig riktig ordning på sitt kantspel och det var kanske inte underligt med tanke på att Holgersson gjorde årets första framträdande som kantspelare och att Wahlstedt aldrig tidigare spelat bakom Rene Makondele.
HIF-anfallet saknade spets, men hade också bristfällig assistans av mittfältet. Rasmus Jönsson föreföll hämmad av sitt hopparknä och IFK-försvaret hade aldrig några problem att hålla honom i schack innanför straffområdet. Något som många lag misslyckades med förra året.
Henrik Larsson fixade straffen, ordnade efter pausvilan ett friläge åt Andreas Landgren men måste få större hjälp för att skapa riktig oreda.
Det blir ofta litet si och så i en premiär och den här gången gällde det också domaren. Jonas Eriksson från Sigtuna. Han var alltför petig många gånger, fällde hellre än friade och använde friskt sin pipa.

Allsvenskan

HIF–IFK Göteborg 1–0
Gå till toppen