Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Sju -ismer det är bra att ha koll på

Realism

”Jag kan inte måla en ängel, för jag har aldrig sett någon” sa Gustave Courbet omkring 1850. Målade sedan folk som hade ett riktigt jobb. Stor skandal. Blev med tiden lite gubbsjuk. Mer skandal.
Impressionism

Édoard Manet målade en grupp herrar som äter frukost med en naken flicka. Se målningen, inte det avbildade. När konstnären klickar färg på en duk avbildar han inte verkligheten, han målar en tavla. Fick namn efter en tavla av Monet, ”Impression: soluppgång”. Stor skandal.
Expressionism

Målaren avbildar inte verkligheten utan förvränger den för att ge uttryck åt sin inre föreställningsvärld. Det kan ibland hjälpa att kisa, så ser man vad det föreställer. Ofta tyskar, som Kokoschka, Nolde och Beckman. En fransk grupp med Matisse och Rouault kallades fauvister, vilddjur, sedan folk sett deras tavlor. Stor skandal.
Kubism

”Les demoiselles d´Avignon” från 1907 är en scen från en bordell med ett par sällsynt oattraktiva kvinnor som motiv. Picasso ignorerar proportioner, helhet och sammanhang och bryter upp kvinnorna i prismor i vilka man kan se dem från flera olika håll samtidigt. Inspirerat av afrikanska masker men framför allt en reaktion mot tanken på den föreställande bilden. Väldigt revolutionerande, men inte så stor skandal som man kanske kunde tro.
Dadaism

Fransmannen Marcel Duchamp deppade ihop under första världskriget. Ägnade sig sedan fram till 1922 åt att förklara för folk att moraliska och estetiska värderingar var meningslösa. Målade därför mustasch på Mona Lisa. Ställde också ut en urinoar och kallade den fontän. Stor skandal.
Abstrakt expressionism

Tavlan föreställer ingenting, det spelar ingen roll hur mycket du kisar. Ingen stor skandal. Och nej, ditt barn kan inte göra det bättre.
Relationell konst

Konstnären och konsten involverar verkligheten och människorna i den i sin konst. När Anna Odell låtsades vara psyksjuk var det ett bra exempel på relationell konst. Stor skandal. Och ja, ditt barn kan göra det lika bra, men då är det inte konst. Och vill du det verkligen?
Gå till toppen