Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sport

HIF kan tvingas rea ut talangerna

HIF släpper fram talangerna men kan även tvingas släppa dem till reapriser.

Joel Ekstrand, Marcus Nilsson, Pär Hansson, Andreas Landgren och Rasmus Jönsson är alla ordinarie kuggar i centrallinjen i det HIF som fått en flygande start på säsongen. Det innebär att talangerna syns mer i det europeiska skyltfönstret, och enligt uppgift följer flera klubbar, främst från holländska ligan, knatteligans framfart.
Nilsson och Landgren är spelare som har utgående kontrakt, och ett halvår innan avtalet löper ut kan intressenter vända sig direkt till agenterna utan att gå via HIF. Sportchefen Jesper Jansson har i flera månader försökt få till en förlängning med Landgren. Jansson medger att situationen inte känns optimal.
— Det bekymrar mig att vi inte kommit i mål i detta fall. Känslan är att vi snart måste komma någon vart.
Det har länge, och sett till facit, med all rätt hetat att kollegan i MFF Hasse Borg är branschens bäste försäljare. Övergångssummorna för Zlatan Ibrahimovic, Marcus Rosenberg, Afonso och Ola Toivonen har gjort att MFF:s kassa fyllts på vilket ger klubben ett mycket bättre förhandlingsläge jämfört med fattiga rivalen HIF.
Borg har råd att sätta hårt mot hårt när exempelvis PSV Eindhoven vill köpa Toivonen billigt. Erbjuder en klubb ett marknadsmässigt lägre pris för Rasmus Jönsson kan den ansträngda ekonomin tvinga HIF att sälja.
— Har man en massa pengar är det alltid lättare att tacka nej till pengar, konstaterar Jesper Jansson krasst.
Han är medveten om hur verkligheten ser ut, men försöker också lösa knuten utifrån klubbens förutsättningar.
— Bland annat måste synen på kontrakt förändras. Jag tycker inte att ett sådant borde ses som en belastning.
— Det handlar om att skapa ömsesidigt förtroende. Att försöka få till en bra relation med spelarna är det viktigaste. De ska känna en trygghet i att utvecklas i HIF samtidigt som de ska veta att vi inte tänker stoppa dem den dagen de är redo för nästa steg.
Låter inte det mer som en vacker tanke?
— Det kan hända att det visar sig att jag är naiv men det är så jag resonerar, säger Jansson.
I talanggänget sitter målvakten Pär Hansson och anfallaren Rasmus Jönsson på de längsta avtalen för tillfället.
— Klart att spelarna vill få det så bra som möjligt när det ska förhandlas. Samtidigt förstår jag att klubben har sin budget att jobba efter. Jag kan tänka mig att det emellanåt blir en svår situation för styrelsen och Jeppe (Jansson), säger Pär.
Mittbacken Joel Ekstrand har visserligen två år kvar på sitt kontrakt, men HIF har redan antytt att man vill diskutera en förlängning.
— HIF har gett mig chansen och jag vill ge något tillbaka. Det svåra är att titta för långt fram. Jag vet inte hur min egen situation ser ut om några år och vad som händer i klubben. Att avvakta betyder inte att jag vill blåsa HIF.

Talangernas situation

I nuvarande trupp finns det en hel del löften som HIF hoppas kunna tjäna stora pengar på. Men i vissa fall riskerar klubben få nöja sig med kaffepengar.
Andreas Landgren – kontraktet går ut 2009
En strålande höst följdes av landslagsdebut i USA. Möjligt att agenten Carl Fagher väntar in sommarens stora skyltfönster, EM-slutspelet för U21 i Sverige, innan beslutet om mittfältarens framtid tas. Klubbar från Holland, England och Danmark uppges följa Landgren.
Marcus Nilsson – kontraktet går ut 2009
På väg mot genombrottet. Om HIF fortsätter gå bra i serien och gör avtryck i Uefacupen kan agenten Martin Klette få napp i länder som Danmark och Norge.
Marcus Bergholtz – kontraktet går ut sommaren 2010
Inte ordinarie men redan 2007 blev den kraftfulle och passningsskicklige mittfältaren erbjuden ett kontrakt av Premier League-klubben West Ham. Danske agenten Frank Mathiesen har goda kontakter i både hemlandet och andra större europeiska fotbollsnationer.
Joel Ekstrand – kontraktet löper över hela säsongen 2010
HIF har planer på att förlänga så fort som möjligt. Måste göra det för att få ut ett vettigt marknadspris.
Pär Hansson – kontraktet löper över säsongen 2011
Svenska målvakter är inte högvilt utomlands vilket innebär att omförhandling inte är aktuellt på ett tag.
Rasmus Jönsson – kontraktet löper över säsongen 2012
HIF:s guldklimp. Det råder stor osäkerhet på fotbollsmarknaden och inga klubbar har råd att chansvärva som tidigare. Med rätt utveckling är Jönsson en spelare som köpare kan tänka sig betala ordentligt för.
Gå till toppen