Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Lantz bryr sig inte om sviten

Statistiken i Örebro är ingen munter läsning. "Historiken skiter jag i", säger HIF-kämpen Marcus Lantz.

Smällen i Forsby kan vara förklaringen till HIF:s fina start i årets allsvenska. Det tror i alla fall mittfältsgeneralen Marcus Lantz.
— Det var nog en nyttig väckarklocka för många av oss. Vi insåg att vi inte kunde uppträda på det sättet i allsvenskan, säger Marcus.
Det var två veckor före den allsvenska premiären som HIF i försäsongens näst sista träningsmatch föll mot allsvenska kollegan Trelleborgs FF med 4–3 i en match där sydskåningarna avslöjade stora brister i HIF:s bakre led.
Marcus sa den gången efteråt med en djup suck "vi måste skärpa vår defensiv, vi kan inte göra fem mål i varje match i allsvenskan".
— Vi har verkligen tightat till det. Vi har vunnit två matcher med 1–0, det är inte likt HIF. Spelmässigt har det väl varit lite blandat men utdelningen är ju maximal, den kan vi inte klaga på.
Tre raka segrar och full pott har gett självförtroende och arbetsro i HIF-leden.
— I fjol spelade vi fantastiskt fotboll i inledningen av allsvenskan men släppte till billiga mål i slutet av matcherna och tappade segrar. I år släpper vi inte till något bakåt och vinner, det känns bättre. Jag tror att vårt spel kommer att bli allt bättre, säger Marcus.
HIF-spelarna tränade lätt på söndagen innan avresan till Örebro och måndagskvällens bortamöte på Behrn Arena. Örebro är inget favoritställe för Helsingborgs IF – här har man haft svårt sen den allsvenska come backen. Ta en titt på statistiken här intill – Eyravallen eller Behrn Arena, gräs eller konstgräs – det har varit magert med skånska poäng i de här bortamatcherna.
När vi plockar fram statistiken så bara ler Marcus:
— Ni plockar alltid fram sådana saker. Men gammal statistik skiter jag i. Varje match är ett nytt, eget kapitel för sig.
— Vi åker upp för att vinna. Det kan låta tråkigt men vi kommer att spela rätt tight och vänta på vår chans att göra mål. Det viktiga är resultatet och det bästa är att efter en sådan här fin start har vi ingen press på oss att vi måste börja vinna, säger Marcus.
Att matchen spelas på konstgräs är däremot inget som han gillar.
— Jag tycker det är katastrof att man lägger konstgräs på nya arenor. Fotboll ska spelas på en bra gräsmatta, det går att ha sådana anläggningar. Vår egen hemmaplan är ett utmärkt exempel.
HIF-tränaren Bosse Nilsson är medveten om att HIF haft svårt i Örebro:
— Förr, när det hette Eyravallen, så var det tufft att möta Örebro där uppe. Planen var alltid blöt och sunkig på hösten.
Men HIF har inte vunnit där uppe sen 2000?
— He, he. Då är det på tiden att vi gör det nu då.
— Örebro är ett lurigt lag att möta. De är bra på fasta situationer och har fler kombinationer än många andra lag i allsvenskan. Det är bra med video och dvd så man kan läsa in sig.
Frågan är om Bosse och de andra har gjort hemläxan ordentligt. Svar ges i kväll.

HIF:s mardrömssvit i Örebro

Här är siffrorna som visar HIF:s skräckfacit i Örebro. Man har inte vunnit sen 2000, och inte tagit poäng sen 2001. Totalt har HIF tagit elva poäng av 42 möjliga. Dessa togs under fem säsonger 97-01.
1432917–3011
Säsongresultat:
1993 0-4
1994 0-3
1995 1-4
1996 1-2
1997 0-0
1998 3-1
1999 1-0
2000 2-0
2001 3-3
2002 0-1
2003 1-2
2004 1-3
2005 Örebro i superettan
2006 Örebro i superettan
2007 3-4
2008 1-3
Gå till toppen