Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Skåne

Sverigedemokrat förtalade ex-partikollega

En sverigedemokrat från Helsingborg har dömts att betala 5 000 kronor i skadestånd till en avhoppad partikollega. I ett blogginlägg kallades den avhoppade för mytoman och hustrumisshandlare.

För några veckor sedan ägde en ovanlig rättegång rum i Helsingborgs tingsrätt. En före detta högt uppsatt SD-politiker hade stämt en sverigedemokrat från Helsingborg på 10 000 kronor. Detta efter att helsingborgaren som även sitter i den lokala partistyrelsen, i maj förra året haft ett inlägg på sin privata blogg.
På bloggen beskrev helsingborgaren bland annat sin antagonist som mytoman, som alkoholist, som hustrumisshandlare och som psykiskt sjuk. Och att han sparkats ut ur Sverigedemokraterna.
Båda parter är överens om att inlägget faktiskt låg ute på internet. Och att innehållet var som det var. Men helsingborgaren anser inte att det är fråga om något förtal eftersom det bara låg ute en kort tid. Redan dagen efter plockade han bort inlägget. Han menar också att antagonisten inlett den digitala ordväxlingen.
Den förre detta SD-höjdaren har förutom pengar krävt att helsingborgaren ska dömas att publicera domen i sin helhet på sin blogg alternativt bekosta en annons så att domen publiceras i Helsingborgs Dagblad.
Tingsrätten tar i sin dom först ställning till om blogginlägget verkligen är att klassa som förtal. Tingsrätten konstaterar att bloggen inte är något debattinlägg utan menar att helsingborgaren pekat ut ex-sverigedemokraten som brottslig och klandervärd. Därmed är det ett förtal.
För att man ska ha rätt till skadestånd krävs dock att kränkningen är allvarlig.
Trots att inlägget togs bort inom ett dygn, har antagonisten så sent som i slutet av mars i år genom en speciell sökmotor för bloggar lyckats hitta det raderade inlägget. Och tingsrätten menar att det som helsingborgaren skrivit är av allvarlig karaktär.
Tingsrätten anser inte att den förre detta sverigedemokratens egna inlägg är av sådan karaktär att han provocerat helsingborgaren.
Helsingborgaren döms att betala 5 000 kronor i skadestånd. Han får också betala antagonistens rättegångskostnader på drygt 1 000 kronor. Däremot tvingas han inte att lägga ut domen på sin blogg. Eller bekosta en publicering i Helsingborgs Dagblad.
Gå till toppen