Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Promoe häcklar Svennebanan

Fyllan bland svenska turister i Thailand fick Promoe att må illa. Nu kan hans "Svennebanan" bli sommarens stora partyplåga.

Hundratusentals har redan sett "Svennebanan" på Youtube. I autentiska klipp tas tittarna med på en alkoholindränkt svensexa, med låtens eurodiscobeat pumpande i bakgrunden.
– Videomakaren hade det perfekta materialet från en färjetripp, en svensexa med polarna. Han trodde att videon bara skulle få en 400–500 "views" på Youtube..., säger Promoe om låten som nu kan innebära hans största succé någonsin.
"Svennebanan" började egentligen som en skämtlåt. Promoe återvände från semestern i Thailand och skrev en hånfull text om den svenska suparkulturen.
– Jag gjorde bara en uppräkning av alla "svenniga" grejer. Det blir ju en speciell jargong bland fulla svenskar utomlands, säger han.
Videon väcker många reaktioner, mestadels positiva. Helnykteristen Promoe är samtidigt medveten om risken att uppfattas som moralistisk.
– Men intentionen var inte att lära upp folk. Att verka fördömande och elitistisk är ett otrevligt drag. Jag ville bara spela in en låt att skratta åt. Men det är bra om låten väcker känslor.
I dagarna kommer "Kråksången", Promoes solodebut på svenska. Att göra en hel skiva på modersmålet har tagit lång tid, första låten "Rötmånad" skrevs för fyra år sedan. Ändå beskriver Promoe inspelningarna som en lustfylld process.
– Att skriva på svenska har öppnat en ny värld. Det är lättare att få med humor, mer subtila nyanser. Det blir mer känslosamt också, man kan inte gömma sig bakom språket.
– Tekniskt har det inte varit svårare att rappa på svenska, särskilt när man skippar tanken på att allt måste rimma. När man väl hittar rytmiken uppstår oändliga möjligheter, säger Promoe och nämner kollegor som Organism 12 och Afasi som inspiratörer.
Vid sidan av dansgolvsvältaren "Svennebanan" innebär hans svenska debutalbum en dyster diagnos av samhället, krisvåren 2009. Promoe rappar om den förytligade konsumtionshetsen och om ungdomens förfall i "Dekadansen".
– Det är mitt sätt att se på världen. Det har varit illa länge nu. När jag tänkte på uttrycket "Dekadansen" trodde jag att jag var smart. Men självklart hade Cornelis redan använt det...
Du angriper prylsamhället samtidigt som ekonomerna vill att vi ska konsumera oss ur krisen.
– Kapitalisterna tror på det men lågkonjunkturen är inte problemet. Den stora krisen beror just på den överkonsumtion som sker. När konsumtion ersätter sanna värden och riktiga känslor, då är det illa.
Trots kritiken mot kapitalismen inser Promoe pengarnas betydelse, i skuggan av den illegala fildelning som har drabbat svensk hiphop extra hårt.
– Musiken påverkas negativt. Som artist tvingas man söka nya sätt att hitta pengar, som sponsring. Jag vill inte att min musik ska förknippas med olika produkter, ändå har vi haft sponsorsamarbeten.
Vad tycker du om Pirate Bay-domen?
– Den känns väldigt hård. Jag är inte arg på Pirate Bay. De som sitter på "våra" pengar är bredbandsbolagen. De har tjänat enormt på att folk vill ladda ner musik och film, säger Promoe.
... sin egen Svennebanan-historia:
– Vi har alla de dragen. Det finns saker jag kan skriva under på, dagen efter–piller och Powermeet i Västerås...
... att resa till Thailand igen:
– Jag har börjat ifrågasätta resandet med tanke på miljön. I såna fall skulle jag cykla ner dit.
... Magnus Betnér:
– När jag hade skrivit mina två verser till "Ytan" satt jag och kollade på Betnérs "Stureplans–klipp" på Youtube, där han tar upp just ytligheten i samhället. Han snackar inte så mycket om i låten, i och för sig. I stället har han sina idéer om hiphopen, men det är ok. Han fick fria händer.
... ståuppkomik:
– Jag brukar dra skämt ibland från scenen, men då står Embee och de andra och gör narr av mig. Jag kommer aldrig till poängen – och när jag väl gör det, så fattar folk ingenting...
... låten "Imperiet":
– Det är en annorlunda "göra slut"–låt. Det kändes bra att få skriva om något som har betytt så mycket för mig. Vi var tillsammans i fem–sex år, det blev svårt att få drömmarna att gå ihop. Vi ville olika saker.
TT Spektra

Promoe

Heter egentligen: Mårten Edh
Ålder: 32 år
Kommer från: Badelunda, Västerås
Bor: Malmö
Karriär: 1992 bildade han Looptroop, numera Looptroop Rockers. Som soloartist har Promoe släppt "Government music" (2001), "The long distance runner" (2004) och "White man's burden" (2006).
Aktuell: Med svenska skivan "Kråksången" och turné.
Gäster på skivan: Ståuppkomikern Magnus Betnér, Timbuktu, Supreme, Afasi med flera.
Aktuell: I Malmö 28 maj

Promoe om

Gå till toppen