Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Familj

Bibliotekarien har ny bok på gång

En avliden konstnär från Bårslöv har fascinerat en bibliotekarie från Råå. Åsa Rausing-Roos, som fyller 75 år den 27 april, har under de senaste fem åren arbetat intensivt med en biografi om Maja Sjöström, som levde mellan 1868 och 1961.
För Åsa Rausing-Roos har böcker stått i centrum genom hela livet.
Det har inneburit läsning av tusentals brev och massor med andra skrifter, kontakter med museer i hela världen och besök på platser där textilkonstnären bott och verkat.
— Maja Sjöström var en fantastisk konstnär som i början av förra seklet var det stora namnet inom svensk textilkonst. Hon blev berömd men bortglömd. Nu har jag gett mig själv i uppdrag att komma ut med en bok om henne, säger Åsa Rausing-Roos.
Cirka 150 sidor är klara så utgivningen ska kunna bli verklighet inom de närmaste åren. Ett litet smakprov har intresserade fått genom Råå museiförenings tidning som 2005 ägnade ett helt nummer åt familjen Sjöström och den affär, Blå Boden, som fyra systrar drev 1921–39.
Maja Sjöström hade utbildat sig vid Högre konstindustriella skolan, nuvarande Konstfack, i Stockholm, var konstnärlig medarbetare på Handarbetets Vänner och anställdes på Ragnar Östbergs arkitektkontor för att komponera textilierna till Stockholms stadshus, invigt 1923.
— Det var Maja Sjöström som föreslog att systrarna skulle lämna sina slitsamma jobb som privatsköterskor och istället öppna affär på Råå. Under de första åren var hon mest rådgivare men blev sedan mycket viktig som inköpare av varor från Italien, dit hon flyttade 1923. Men varje sommar och de flesta jular kom hon till Råå.
Affären låg på Kustgatan och därefter bodde Maja Sjöströms tre systrar på Kaptensgatan i ett hus som Åsa Rausing-Roos passerade varje dag på sin väg till skolan.
— Jag fick veta att systrarna hade ägt Blå Boden och att en av dessa var berömd och bodde i Rom. Varför hon var berömd visste jag inte men när jag själv många år senare bodde i en lägenhet på Svenska Institutet i Rom fick jag i Amelie Posses bok "Minnenas park" läsa att det var den originella och synnerligen begåvade konstnärinnan Maja Sjöström som hade inrett lägenheten.
— Jag blev intresserad och började söka efter uppgifter i arkiv om henne och systrarna. En dag kom jag i kontakt med en släkting till systrarna, Märta Ryde, som berättade att hon hade några brev. Det visade sig vara tusentals brev som växlats mellan systrarna men också brev från kända personer som Carl och Olga Milles, Prins Wilhelm och Jeanne de Tramcourt, Birgit Sparre och Amelie Posse. Under ett helt år läste jag brev, ofta från tidiga morgonen till sena kvällen.
Därefter har Åsa Rausing-Roos gått i Maja Sjöströms fotspår genom flera besök i Rom, Venedig och Stockholm. Hon är van vid att lägga ned mycket arbete för att dokumentera sådant som hon finner intressant. Mastodontprojektet är "Från Njals saga till år 2000", en bibliografi (litteraturförteckning) över artiklar som skrivits om Helsingborg. Den tog 25 år att förverkliga!
Tillsammans med Curt Persson har hon gjort skriften "Råå - en gång Sveriges största fiskeläge" och för släkten har hon skrivit "Sagan om Murre", som handlar om djur i släktens ägo, samt en skrift om fiskaren och släktingen Sven Bengtsson, som levde i början av 1800-talet. Den fick kusinen Hans Rausing i 80-årspresent häromåret.
Farbror Ruben, som står staty på Batteritorget i Råå, var grundaren till Åkerlund & Rausing och Tetra Pak. Pappa Cecil var advokat i Helsingborg medan mamma Anna-Lisa, född Johansson, var hemmafru i familjen där Åsa var storasyster till brodern Alf.
— På mammas sida finns också en berömd kusin, författaren Cecilia Lindqvist, som fått Augustpriset två gånger.
Sitt andra efternamn fick Åsa Rausing-Roos efter giftermål 1963 med Paavo Roos, som hon träffade under studietiden i Lund. Där avlade hon fil kand-examen och arbetade ett par år vid Universitetsbiblioteket innan hon läste vidare vid Biblioteksskolan i Stockholm. Därefter fick hon tjänst vid Helsingborgs stadsbibliotek och ansvarade för fjärrlåneverksamheten i nära 30 år.
— Det var ett fantastiskt roligt arbete. Jag har haft tur i livet och alltid trivts med vad jag gjort. Jag hade en lycklig barndom och älskade varje dag i skolan, säger kvinnan som törstar efter kunskap även som pensionär.

Åsa Rausing-Roos

Aktuell: Fyller 75 år den 27 april.
Firar: Inom familjen.
Bor: Villa på Råå.
Familj: Maken Paavo.
Yrke: Bibliotekarie.
Hedrad med: Helsingborgsmedaljen 2001 och namnad gatsten utanför Råå bibliotek 2005.
Förebilder: Föräldrarna.
Lyssnar på: Klassisk musik.
Senast lästa bok: "Frälst, förmögen och förskingrad", kvinnoskildring av Ewonne Winblad.
Ser på tv: Nyheter.
Gå till toppen