Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sport

Från frysboxen till försvarsjätte

Han hamnade i frysboxen och ville bli utlånad. Marcus Nilsson ångrade sig och har växt ut till en försvarsjätte.

Det hände inte ofta att Kalmar FF fick lämna en match mållöst under mästarsäsongen. När HIF vann med 1–0 på Olympia hette en av mittbackarna Marcus Nilsson. Han hade fått hoppa in i sista ögonblicket.
Belöningen för en prickfri insats?
Marcus petades till bortaderbyt mot Malmö FF och efter säsongen ville han lämna HIF.
— Jag tog ett snack med Jeppe (sportchefen Jansson) och sa att jag ville bli utlånad. Jag behövde speltid i ett A-lag för att utvecklas och det fanns klubbar som visade intresse.
Marcus övertalades att ge satsningen i HIF en chans till. Han tänkte om och... fick känna på ett nytt bakslag under årets försäsong.
— Jag spelade de två första träningsmatcherna och det kändes jättebra. Sedan slog jag någon felpassning mot Lyngby och hamnade utanför. Jag kände att jag inte längre var nära startelvan.
Samtidigt var de sportsligt ansvariga på jakt efter mittbacksalternativ.
Som så många gånger annars handlar idrott om tillfälligheter och att befinna sig på rätt plats i rätt tid.
Med Hannu Patronen och Erik Wahlstedt på skadelistan fick tilltänkte mittbacken Marcus Holgersson flytta ut till höger och Marcus Nilsson gavs chansen i premiären mot Göteborg. Efter det har "rydebäckaren" inte behövt titta bakåt.
Varför har det gått så bra?
— Mycket handlar om att skaffa sig självförtroende. När det gick tungt försökte jag ändå bita ihop.
— En annan sak är att jag blivit jämnare i mitt spel. Ifjol gick det upp och ner. Jag vet att jag inte är killen som snurrar upp två, tre man. Då blir det bara gröt av det hela. Det viktigaste för mig är att fortsätta spela enkelt med stora marginaler och jobba hårt på deras anfallare.
Från att ha varit på glid från HIF har Marcus Nilsson och hans ombud inlett förhandlingar om att förlänga kontraktet. Inget är ännu påskrivet men det är bara en tidsfråga.
— Jag vill stanna och förhoppningsvis löser det hela sig snart.
På armen lyser tatueringen. En romersk sjua för antalet familjemedlemmar och texten "Ab imo pectore" – "Av hela mitt hjärta".
I handen håller Marcus en derbybiljett. Mamma Eva-Karin har aldrig varit någon större idrottsfantast men det går ju inte att ignorera sonens karriärsval och framfart.
— Hon ska se sin första match på Olympia. Hon vågar egentligen inte titta när jag spelar men det ska nog gå bra.

Marcus mittbacksfavoriter

John Terry, Chelsea
— Han är bra på det mesta.
Rio Ferdinand, Manchester United
— Lite som Terry. Ferdinand har varit bra under många år. Stabil, säker och gör nästan aldrig ett misstag.
Pepe, Real Madrid
— Framför allt gillar jag hans defensiva jobb. Han förlorar sällan en duell.
Bubblare
— Jag måste få ta med en bubblare och då blir det Jesper Jansson. Jag såg upp till honom när jag kom till HIF från Rydebäck när jag var 13 år.
Gå till toppen