Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Polisens passion under klubban

Helsingborgaren Carl Bertil Sehlin var inte bara grafiker och polisman. Han var också en passionerad bibliofil. I kväll avslutas nätauktionen där ett livs samlande av gamla böcker går under klubban.

Carl Bertil Sehlin samlade på böcker. Men inte vilka böcker som helst. Ju äldre desto bättre, och handskrifter stod särskilt högt i kurs. Vid sin död 2002 efterlämnade han ett par hyllmeter kulturskatt, de flesta titlarna sannolikt fyndade i helsingborgska antikvariat.
— Det fanns ett antikvariat vid Romares stiftelse och där sågs han ofta gå och botanisera, berättar Staffan Milsten hos auktionsfirman Lauritz.com.
— Efter hans död har hans dotter bevarat samlingen i kartonger och påsar, men hon var inte intresserad av att behålla den.
I stället lämnade hon in den till auktion. Och Staffan Milsten fick det delikata uppdraget att klassificera och katalogisera volymerna.
— För det mesta ligger det inget större värde i böcker, men här insåg vi att det kunde finnas pärlor.
Något tema för sitt samlande tycks Sehlin inte ha haft. De 77 utropen utgör en salig blandning av allt från officerares små anteckningsböcker till en stor illustrerad Bibel tryckt i Tübingen 1729 och inbunden i svinläderspergament. Här finns också akademiska avhandlingar från 1600- och 1700-talen, en bok om hur man bygger tegelbruk komplett med ritningar, liksom en volym om hur man bygger hembränningsapparater, också den försedd med ritningar. Den historieintresserade kan bland mycket annat i den genren bjuda på abbé Jérôme Richards italienska historia i sex halvfranska skinnband.
— Här är en sak som kanske kan roa en läkare, säger Staffan Milsten och plockar fram en liten skrift med titeln Grausame Medicinische Mord-Mittel, tryckt 1688 och signerad Janusz Abraham von Gehema.
Skriften skildrar hur kvacksalvare genom tvivelaktiga behandlingar vållat tusentals människor både lidande och för tidig död.
Men Pärlan med stort P är ändå en liten psalmbok tryckt i Antwerpen 1567 med boktryckarens träsnitt på försättsbladet. En diskret blyertsanteckning visar att boken en gång sålts för 150 svenska kronor. Utropspriset i dag är 12 000.
Tiden för budgivning löper ut i dag med början klockan 11.00 för det första utropet. Sedan stängs utropen i tur och ordning med fem minuters intervall. Den som har håg till den lilla belgiska psalmboken har till klockan 17.18 i eftermiddag på sig att lämna högsta bud. Klockan 17.20 klubbas pärlan.
Gå till toppen