Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Artrikt och lummigt i Emgårds oas

Många växter samsas i rabatterna hos paret Emgård. Det här är trädgården som är som blommor som mest vår och försommar.

Tittie Emgård visar runt bland rabatter där klematis klättrar längs trädstammar och rhododendron lyser i olika färger. Ofta stannar hon upp och pekar ut någon ovanlig växt.
— Jag väljer växter utifrån vad jag tycker är spännande och intressant, och att jag tycker det är vackert.
Tittie och Ingemar Emgårds trädgård i Klippan har varit med på trädgårdsrundan flera gånger. Men just i år har paret mycket annat att stå i och hinner inte delta. Trädgården är framför allt Titties stora intresse, även om Ingemar också i hög grad är delaktig. Hon är medlem i flera föreningar för trädgårdsentusiaster, av vilka Trädgårdsamatörerna har en särskild betydelse. Det är nämligen genom dem hon brukar hitta rariteter, när medlemmar byter med varandra och när det ordnas plantmarknader. I rabatterna låter hon växtligheten vara tät, så att marken täcks. Perenner, klätterväxter och marktäckare får lov att breda ut sig ordentligt.
— Det växer i vartannat, för jag tycker inte om bar jord. Jag räfsar inte och låter löven ligga. På så sätt blir det inte så mycket ogräs och samtidigt också mer mullrikt, säger Tittie Emgård.
Tittie och Ingemar Emgård har bott i sitt hus i 44 år och under den tiden har trädgården förändrats mycket. Köksträdgården längst ut i trädgården anlades redan från början, annars bestod tomten till stor del av gräsmatta. Med tanke på barn, barnbarn och hundar har man behållit ganska generösa gräsytor. Fler rabatter tillkommit och trädgården har blivit lummigare. Från framsidans plantering leds man in till baksidan via en stig vid gaveln där grönskan är tät och mycket klättrar på höjden. En damm med vattenväxter och guldfiskar har anlagts och närmast finns planer på att förvandla sandlådan till ett stenparti, nu när barnbarnen blivit stora. Tomten på 1 600 kvadratmeter har varit oförändrad i storlek sedan 1920-talet och villan låg betydligt mer ensam i området när den byggdes på 60-talet än den gör nu.
— Det har blivit ett helt annat klimat i trädgården nu jämfört med när vi flyttade hit. Det är mycket mer som överlever nu, på grund av att det blivit mer bebyggt omkring huset och mer uppvuxet här och i trädgårdarna runt omkring, säger Ingemar Emgård.
Det här är en trädgård som blommor som mest just nu, under vår och tidig försommar. Det är ett medvetet val, samtidigt som det ständigt går att hitta blommande växter i rabatterna
— Här är ett exempel på att man mycket väl kan hitta växter som blommar vintertid, säger Tittie Emgård och visar som exempel vinterjasminen som klättrar mot husväggen. Den blommar fortfarande, men satte i gång redan i januari.
Gå till toppen