Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Cirkeln sluten för OV:s nye tränare

Det blir Lars Norgren, en gammal bekantskap med tunga tränarmeriter från Danmark, som tar över ansvaret i OV Helsingborg.

Lars Norgren är tillbaka i Helsingborg och den här gången handlar uppdraget om att hålla kvar OV i elitserienBild: Thommy Nyhlén
Så har då äntligen Mats Engblom fått sin efterträdare på tränarposten i OV Helsingborg. På onsdagen var Lars Norgren på snabbvisit i OV:s klubbstuga och signerade ett tvåårskontrakt.
— Härligt att vara tillbaka i hetluften! Det är något visst med att ha huvudansvaret för ett lag, säger Lars Norgren.
I handbollskretsar är Lars Norgren ett välkänt namn. I inledningen av tränarkarriären tränade han forna Vikingarna i två omgångar. Och många av de personer som i dag sitter på ledande positioner i OV:s ledning har antingen spelat med Norgren eller haft honom som tränare.
— Jag blev väldigt smickrad av att bli tillfrågad. Det här kändes helrätt redan från början.
Lasse är alltså tillbaka där tränarkarriären en gång i tiden tog fart. Efter mellanstopp i H43, Danmark och Trelleborg är nu uppdraget kort och gott: Håll klubben kvar i elitserien.
— Jag vet vad jag ger mig in i. Ser man rent historisk är det tungt för nykomlingar i elitserien. Man ska ha klart för sig att det är stor skillnad på allsvenskan och elitserien. Men i OV finns en ung och utvecklingsbar trupp så detta ska bli både utmanande och roligt.
Efter några intensiva år som tränare för danska Bjerringbro och Virum-Sorgenfri har Lars Norgren tagit det lite lugnare de senaste tio åren. Han var helt utan tränaruppdrag i fjol, men de två säsongerna dessförinnan var han assisterande tränare till Johan Zanotti i IFK Trelleborg. Han var då bland annat med om att föra nykomlingen till SM-slutspel redan första året. En stark bedrift.
— Men jag vill inte ta åt mig äran. Johan var ny och grön i gamet och jag skulle med min rutin fungera som hjälp åt honom. Men han hade huvudansvaret och skötte det utmärkt, sen gav han mig uppgifter som han ville jag skulle ta hand om.
Norgren hade ett första möte med OV-spelarna under onsdagskvällen, men han kommer officiellt att ta över träningsansvaret från den 1 juni.
Han ser framförallt en stor skillnad på IFK Trelleborg och OV som nykomlingar.
— Vi hade en bra förstauppställning i Trelleborg, men OV har en betydligt bredare trupp med många och lovande spelare. I Trelleborg hände det ofta att vi inte kunde spela två-mål på träningarna.
56-årige Lars Norgren är i dag en helt annan tränare än den som lämnade stan för snart 16 år sedan. Tränarfilosofin har förändrats med åren.
— Ja, framför allt hände det mycket under åren i Danmark. Då öppnades en helt ny värld när jag kom från H43. Där fanns massvis med tekniska spelare, men de var inte speciellt fysiska. Jag lärde mig snabbt att anpassa spelet till vilken typ av spelare som finns i laget.
Sportchef Einar Linno, som haft en hektiskt tid sedan OV gick upp, drar förstås en lättnadens suck nu när tränarfrågan är löst.
— Jag är jättenöjd med den här lösningen. Det här är en person som passar in bra i profilen vi är ute efter. En tränare som jobbar långsiktigt och gillar individutveckling, säger Einar.

Lars Norgren

Född: 9 mars 1953, Lund.
Bor: Lomma.
Familj: Sambon Eva och barnen Moa, 15 år, Max, 13.
Yrke: Gymnastiklärare på Vipeholmsskolan i Lund.
Längd: 200 cm, vikt: 110 kg.
Klubbar som tränare: IFK Kristianstad (spelande tränare), Vikingarna (85/86-86/87 och 91/92-92/93), H43, Bjerringbro (Danmark), Virum-Sorgenfri (Danmark), IFK Trelleborg (ass. tränare).
Klubbar som spelare: H43 (1967-1974) IFK Malmö (1974-1978) AIK (1978-1981), H43 (1982-1984), IFK Kristianstad (1984-1985) IFK Malmö (1985-1986).
A-landskamper: på 60 matcher gjorde han 37 mål.

Viktiga V för att OV ska hålla sig kvar

#Värva klassmålvakt.

Torbjörn Jacobsson drog ett tungt lass i fjol och Christoffer Hernius är ett osäkert kort med sitt skadade knä. Förstärkning krävs.

#Välja rätt nyförvärv.

Pengapåsen är liten. Några få men välriktade punktinsatser, i Fredrik Wahlström-klass, är viktigare än många värvningar. En tung nia till är önskvärd. Andy Thynell och Jesper Partoft har viktiga roller men lär knappast klara en hel säsong utan skador. Dessutom finns en lucka som bör täppas till efter Martin Hermansson som i fjol var förstavalet både som högersexa och straffskytt.

#Våga ge talangerna chansen.

Framtidsspelare finns i truppen redan, men de måste slussas in i lagom takt. De måste få ansvar - men inte för mycket.

Gå till toppen