Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Salut för Båstads jubeldoktor

I morgon, fredag, åker Gunvor Wallin från hemmet i Båstad till Lund och blir en av huvudpersonerna vid doktorspromotionen i domkyrkan.
Gunvor Wallin kan se tillbaka på ett intressant liv och ett lyckligt äktenskap. Maken Rolf finns bevarad i ljust minne med bilder på bordet i vardagsrummet.
Hon utnämns då till jubeldoktor, vilket betyder att det gått 50 år sedan hon blev universitetets första kvinnliga doktor inom juridiken.
Hon föräras en ny doktorshatt, en ny doktorsring, ett nytt diplom och saluteras dessutom med två kanonskott från Wendes artilleriregemente.
Mycket troligt är Gunvor Wallin den äldsta i Sverige som blivit jubeldoktor. Hon är född den 29 november 1911 och är således 97,5 år denna minnesvärda dag.
— Det ska bli väldigt roligt men också ansträngande timmar mitt på dagen. Jag har tackat nej till att vara med på den efterföljande banketten och troligen blir det så att jag och några goda vänner stannar till på ett gästgiveri när vi åker hem, säger Gunvor Wallin som är på ett strålande humör när tidningen träffar henne några dagar före promoveringen.
— Jag mår bra, har inte ont i kroppen och är klar i knoppen. Det är fantastiskt!
Hemtjänsten kommer ett par gånger om dagen. På grund av nedsatt syn behöver hon hjälp med en del hushållssysslor.
— Jag har opererats för grå starr och det blev tyvärr inte bra. Men det gör inget, jag säger som seriefiguren Kolingen: "En har redan sett det mesta".
Hon bodde i Växjö sina första 20 år, flyttade sedan till Lund och är permanent boende i Båstad från 1972. Men pendlade under många år till Lund där hon undervisade vid universitetet.
Att Gunvor Wallin skulle bli jurist klarnade tidigt. Under uppväxten i familjen Nordholm som nummer två av tre systrar blev hon tidigt fascinerad av tidningarnas rapportering om brottmål. Hon läste deckare, framför allt av den belgiske författaren Georges Simenon, som hade polisen Maigret som huvudperson.
— Jag påbörjade mina juridiska studier i Lund 1932 och sommarjobbade på domsagan i Växjö. När jag var klar med min examen 1937 var det svårt att få jobb, främst för att jag var kvinna. Det kändes väldigt orättvist. Men sedan kom kriget 1939 och männen ryckte ut i det militära. Då fick jag jobb på en advokatbyrå i Lund och där var jag i många år.
— Sedan startade jag egen byrå och specialiserade mig inom de familjerättsliga frågorna. På 1950-talet återupptog jag studierna vid universitetet men arbetade också på byrån för att klara försörjningen.
Hon träffade kärleken i Lund och gifte sig 1954 med civilingenjör Rolf Wallin, som var verksam i textilbranschen. De köpte sommarhus i Båstad 1956.
— Vi gjorde flera resor i Europa och Amerika men också små utflykter i närområdet. Vi tyckte det var roligt med tennis och när det var tävlingar i Båstad brukade vi ta kaffekorgen med till tennisbanorna. När vi har hemma pratade vi med varandra, läste och lyssnade på radio. Tidigt bestämde vi oss för att inte skaffa tv.
Den inställningen har hon haft kvar även efter makens bortgång 1972. Makarna fick inga barn men Gunvor Wallin pratar ändå om barnbarn.
— Min systerdotter har fyra underbara barn som kommer och hälsar på mig varje sommar. Man måste inte äga barn för att älska dem!
Professorn i civilrätt är specialist inom familjerätt, vilket framgår av litteraturförteckning här intill. På senare år har hon tillsammans med statsvetaren Thomas Wetterberg, också boende i Båstad, engagerat sig i flera brottmål, där män dömts till långa fängelsestraff.
— Vi arbetar för människor som vi anser vara oskyldigt dömda och har i några fall fått stöd av justitieministern och Högsta Domstolen.
Hon har en stark religiös tro och ber varje dag. Dessutom tycker hon att psalmboken är en litterär skatt. Några problem att få tiden att gå finns inte för denna dam.
— Vänner kommer och pratar och dricker kaffe. Och så sover jag en stund mitt på dagen. Det är också en sysselsättning, säger Gunvor Wallin och skrattar gott.

Grattis!

Aktuell: Promoveras till jubeldoktor i Lund den 29 maj.
Bor: Lägenhet i Båstad.
Familj: Syskonbarn med familjer.
Utbildningar och arbeten: Studentexamen i Växjö 1932, jur kand-examen i Lund 1937, jurist vid Gillbergs advokatbyrå i Lund 1939–45, egen advokatbyrå 1946–58, jur dr i Lund 1959, docent i civilrätt vid Lunds universitet 1959, universitetslektor i handelsrätt med beskattningsrätt från 1963, utnämnd till professor i civilrätt 1969.
Böcker som hon skrivit: Om avtal mellan makar (doktorsavhandling 1958), Dröjsmålsränta (1969), Föräldrar och barn (1971), Testamentsrätt (1976), Arv och boutredning (1979), Familjerättsliga avtal (1981).
Urval av artiklar som hon skrivit: Lika inför lagen, Bortom allt rimligt tvivel, Rättssäkerhet på undantag, Hellre fria än fälla, Rättviselotteriet.
Gå till toppen