Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Världsstjärnor vid frontlinjen

Några av housescenens mest välmeriterade profiler kallas in när sommarklubbarna gör upp om nattklubbspubliken. Slaget inleds redan i kväll när för detta Fugees-medlemmen Pras Michel flygs in till Pepe's bodega i Båstad.

När Niklas Madsen säger att Alberto Sotto tömde baren på Tempel förra sommaren är det inte någon överdriven alkoholkonsumtion han syftar på.
— Sotto har en fantastisk förmåga att läsa av publiken. Så fort han märkte att någon var på väg att lämna dansgolvet bytte han låt. Folk sprang från baren mitt i en beställning.
Det är naturligtvis ett strategiskt drag av arrangörerna bakom Super dj:s att boka helsingborgsfavoriten Sotto till klubböppningen på Tempel på fredag 26 juni. På samma sätt har flera nattklubbar valt att öppna med ett stort namn som sätter standarden för resten av sommaren. Pepe's bodega går ut hårt genom att boka Pras Michel från numera insomnade 90-talstrion The Fugees.
— Gästerna har blivit bortskämda, numera måste vi ha stora namn om vi vill nå ut, säger Båstadinstitutionens nattklubbsansvarige Fredrik Strebel som om det var vardagsmat att världsstjärnor som Axwell, Stonebridge och Michael Feiner från stockholmsbaserade The Attic spelade i Båstad.
Men vad är det som gör att killar, som i vanliga fall spenderar helgkvällarna på nattklubbar av storleken mindre fotbollsarenor, tar plats bakom nordvästskånska skivspelare?
Hemligheten ligger delvis i sponsring och marknadsföring. När Axwell spelar på bodegans after beach står öljätten Carlsberg för delar av notan. För de som saknar mäktiga samarbetspartners har utbudet av medelstora och prisvärda dj:s växt de senaste åren. Det gör att även mindre klubbar med ambitioner kan ge sig in i leken. För nykomlingen Pascha i Helsingborg är det bra att förknippas med fjorårets stjärnskott på hiphop-himlen, Adam Tensta.
— De klubbar som bara öppnar dörrarna och tror att folket ska komma springande kommer inte att överleva, säger nattklubbens ägare Lucas Vasile.
Det handlar om att hela tiden ha fingret på pulsen för att känna av åt vilket håll publiken är på väg. Ett stort nätverk är inte heller fel. Därför gör till exempel Helsingborgs egen guldgosse Marcus Schössow en efterlängtad spelning på Tempel i augusti.
— Det hjälper helt klart att vara god vän med folk, men det är fortfarande inte gratis att få hit ens de mellanstora namnen. Det handlar trots allt om killar som livnär sig på att spela, som fungerar som magneter på publiken bara genom att sätta sitt namn på en nattklubbs affisch, säger Niklas Madsen.
Finns det någon smärtgräns för hur stora namn en nattklubb i Helsingborg kan boka?
— Jag skulle säga att gränsen går någonstans där vi befinner oss just nu. Sedan kan du alltid utöka med dansare och visuella effekter, men du får inte glömma bort att klubben ska gå med vinst också. Helsingborgarna är kräsna, går inte minst tio av dina vänner till en klubb kommer inte du heller att göra det.

Sommarnattklubbar

Ett urval av sommarens återkommande klubbar.
Helsingborg
Barfota
Sommar Dallas fredagar från 10 juli, 10–02
Cantina
Endless Summerlove från onsdag 1 juli från 23
Cardinal
Tisdagsklubben från 23 juni, 23–03
Docken bar & mat
After beach varje onsdag 16–01 hela sommaren
M/S Harmony
Nattklubb på däck, onsdagar 23–03
Pascha
Sommarklubb från 27 juni, 23–03 Ministry of Sound, Alex Lewerentz m fl
S/S Swea
Måndagsklubben, 23–03
Club Thursday, varje torsdag 23–03
Tempel
Super dj:s (Alberto Sotto, Create & Devestate m fl) med start 26 juni, 23–05
Måndagsklubben från 29 juni, 23–03
The Tivoli
Kingston Summersplash! med start 26 juni (och varje fredag hela sommaren), 23–03
Cover club live (livemusik med coverband) från 4 juli på Cirkus, 22–04
Sommarnattklubb i hela huset, lördagar 23–04
Ängelholm
Bahnhof
Tisdagsklubben från 23 juni, 23–03
Båstad
Pepe's bodega
Pink premiär 24 juni (Pras från The Fugees, Denise Lopez m fl), 22–02
Loft premiär 26 juni, 21–02
First monkey in space premiär 28 juni, 23–02
Har vi missat någon? Mejla till noje@hd.se.
Gå till toppen