Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Vindvisaren nött av tiden

Godmorgon Helsingborg! I dag börjar vi i hamnen och strax söder om Parapeten. Där finns ett monument som håller på att förfalla.

För ett år sen reagerade Carl Axel Hessing över hur illa ställt det är med den gamla vindvisaren i hamnen.
Men ingenting har hänt.
— Jag vill att man rustar upp mätaren eftersom den har en intressant historia.
Ja, den tillkom på initiativ av Kongl. lotsstyrelsen 1875 för att ge upplysningar om vindförhållandena i Kattegatt till fartyg som var på väg norrut genom Öresund.
— Den visade då vindriktningen och vindstyrkan vid Varberg och var till stor hjälp för segelfartygen, säger Carl Axel Hessing.
Information om vindförhållandena telegraferades hit två gånger om dagen och lotsarna hade till uppgift att ändra symbolerna på vindvisaren som då stod i gamla hamnen.
1923 flyttades visaren till sin nuvarande plats. Men efter H55-utställningen ansågs den vara ett musealt föremål och förvisades till Fredriksdal. Där hade den knappast någon naturlig plats utan återbördades till Parapeten.
— Nu är den rostig och ser tråkig ut. Det är inte bra med tanke på att det rör sig mycket folk i omgivningen. Kommunen måste ta tag i det här.
Jourhavande reporter ringer stadsträdgårdsmästare Ole Andersson som också anser att den är ett historiskt monument.
— Den fyller visserligen ingen funktion i dag. Men meningen är att vindvisaren ska stå där. Därför får vi titta på problemet och se vad vi kan göra.
REDVITT BAND
Häromdagen skrev vi om en legendarisk pianist i Helsingborg. Vi kallade honom Sandor Ahlberg. Nu hör flera av sig och berättar att denne Sandor hette Ahlqvist i efternamn och att han ingick i ett band med namnet Sven, Sander och Jibe som var berömda i Helsingborg under 1920- och 30-talen. Medlemmarna i trion, Sven Andersson, Sander Ahlqvist och Malte Jibe bildade något av en stomme i en ännu mera känd orkester – Redvitt.
Knut Knutsson är en av dem som hör av sig och han leder oss rätt på spåren eftersom han är brorsbarn till Sander Ahlqvist.
Maj-Britt Fredriksson gör också ett förtydligande:
— Det stod också i tidningen att Sandor Ahlqvist bodde tillsammans med en kvinna på Kommissgatan. Men det var inte hans sambo utan hans hyresvärd.
Om Redvitt band kan vi berätta att Sveriges Radio har hundratals stenkakor som är inspelade på det engelska skivbolaget Columbia.
Inspelningarna skedde i Hotel Mollbergs festsal där Evert Taube, Erik Kjellqvist, Torben Cassel plus flera andra av landets mest kända grammofonartister ackompanjerades av Helsingborgsorkestern.
Bandet finns omnämnt i Helsingborgs stadslexikon och vi har fått låna en bild av Alf Halmén vars far Axel Halmén var en av medlemmarna.
CYKELVÄGEN TILL RÅÅ
Marianne Olsson ringer och är lycklig eftersom man fått den efterlängtade cykelvägen mellan Bårslöv och Råå.
— Den invigdes söndagen den 14 juni klockan 13 och jag har cyklat här flera gånger. Jag vill ge en stor eloge till byalaget i Bårslöv, med Maja Johansson i spetsen. De har verkligen drivit den här frågan.
Det var allt från tisdagen. Jourhavande reporter är tillbaka med öppen telefon i dag igen mellan klockan 9.30 och 11. Hör av er!
Gå till toppen