Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ärtsäsongen är igång

De gröna små ärtorna är Findus flaggskepp. Nu är skörden i full gång. Det är för tidigt att säga om det blir ett lyckat år, men det har börjat bra.

Mellan den 26 mars och den 5 juni har Findus kontraktsodlare sått ärtor på olika ställen, nu är skördningen i gång. Under hela säsongen, som pågår till mitten av augusti, kommer varje timme 7 eller 8 lastbilar fulla med ärtor till fabriken i Bjuv. En lastbil kan innehålla mer än tio ton ärtor. I fabriken tvättas, fläktas, storlekssorteras, blancheras, kvalitetsgraderas, färgsorteras, kyls och fryses ärtorna. 20 procent av den totala skörden, som man i år räknar med ska bli 32 000 ton, säljs i Sverige, resten går på export.
— Italien tar mer än halva skörden, de är tokiga i små söta mjälla ärtor. Det blir för varmt för att de ska kunna odla kvalitetsärtor själva, säger Enar Magnusson som är odlingschef på Findus.
Han har varit med i 30 år och kan det här med ärtor.
— Förutom italienarna är det tyskarna och vi svenskar som vill ha söta mjälla ärtor. I andra länder använder man dem till långkok och där vill man ha hårdare ärtor, säger Enar Magnusson.
Den allra sämsta kvaliteten används till puré, men det är en väldigt liten del. Ett sätt att testa kvaliteten är att lägga ärtorna i vatten, om de flyter är de mjälla och söta, om de sjunker är de hårda.
Ärtskörden sysselsätter 200 personer, de allra flesta är säsongsarbetare.
— Många är studerande, skördetiden passar perfekt med deras läsår, säger Enar Magnusson.
Under hans många år på Findus är det mycket som har hunnit ändras, bland annat är det betydligt färre maskiner som skördar betydligt större mängder på många fler hektar.
— Jag har räknat ut att om man hade använt samma metod som på 30-talet så skulle det krävas 50 000 personer för att skörda de 8000 hektar som vi odlar ärtor på i dag. Då plockade man för hand och rensade på fabrikerna.
För Findus är kvaliteten det starkaste försäljningsargumentet, Enar Magnusson säger att en ärta aldrig får ligga stilla från det att den skördas till dess att den fryses in.
— Så länge som den ligger i sin skida händer inte så mycket. Men så fort man öppnar den börjar ärtorna oxidera, vilket snabbt ger en bismak. Därför är tidsfaktorn helt avgörande.
Ärtorna är en viktig del av Findus och har lite blivit företagets signum. Men det odlas mycket mer och det skördas grönsaker nästan året runt.
— Det börjar med gräslöken i april och slutar med morötterna i slutet av januari, säger Enar Magnusson.
Han tycker fortfarande lika mycket om små gröna ärtor.
— En god ärta kan man äta hur många som helst, det tröttnar man aldrig på.
Gå till toppen