Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Rönneholm mest känd bland Ängelholms 126 öar

I Ängelholm finns hela 126 öar enligt statistik från SCB. Men enligt kommunens mark- och mätavdelning kan övärlden vara större än så.

Tidningen skrev i går om 39 okända öar som ska finnas i Helsingborg enligt statistik från SCB (Statistiska centralbyrån) men ingen kunde svara på var alla dessa öar finns.
I Ängelholms kommun finns det ännu fler öar, nämligen 126 obebodda öar enligt SCB. Annika Bengtsson, GIS-ingenjör på kommunens mark- och mätavdelning, ifrågasätter till en början myndighetens definition av en ö.
— Vi har inte sådana mängder av öar. Ska man räkna de öar som är dränkta ibland, frågar hon sig.
Efter att ha ägnat en stund åt att zooma igenom Lantmäteriets karta över Ängelholm är hon dock beredd att hålla med SCB så länge definitionen av en ö är mark som är helt omsluten av vatten.
— Jag fick fram sammanlagt 143 stycken öar mot deras 126. 25 av dessa ligger i åar. Någon ö var 15 meter lång men det finns de som är ännu mindre, runt åtta meter, berättar hon.
SCB:s lägre siffra kan bero på att deras beräkning inte omfattar konstgjorda öar. Statistiken grundar sig på ett underlag från Lantmäteriverket och en vattenkarta där man tagit ut alla landområden som omges av vatten. Man har sedan med datorns hjälp räknat fram antalet öar.
Många av de 126 öarna som ska finnas i Ängelholms kommun är inte namngivna och mycket små till storleken. Men det finns några "kändisar" i Ängelholms övärld. Turistchef Rita Aatola-Olsson har ön Rönneholm i Rönne å, öster om reningsverket, som sin klara favorit.
— Den är mest välkänd och har en fantastisk historia. På 1400-talet mördades kung Magnus Erikssons troman, Bengt Algotsson, där och det fort som han uppfört brändes ner, berättar hon.
Rönneholm har också varit en festplats med dansbana på 1860- och 1870-talen. På den tiden fanns en båtförbindelse till ön. Nuförtiden är Rönneholm överväxt och det är inte helt enkelt att paddla från fastlandet till ön.
Annika Bengtsson nämner Svarta märren i Västersjön samt Fågelön och Kastellet i Rössjön som de öar hon bäst känner till. På kartan syns också ett par öar utanför Vejbystrand.
Gå till toppen