Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Helsingborg

B.C. Strandqvist – musikalisk pionjär

En musikhandlare i stan låg i framkanten när det började att spelas in grammofonskivor. Han fick till och med ett gathörn uppkallat efter sig, Strandqvists hörna.

I förra veckan efterlyste förre portiern på Mollberg, Hilding Jönsson, minnen från den tiden då det spelades in skivor i hotellets festsal.
Inger Lidén är en av dem som hör av sig i ett mejl och hon är initierad eftersom hennes far, Ernst Bloom, arbetade för B.C. Strandqvist som grundade Strandqvists musikaffär.
Så här lyder Inger Lidéns mejl:
"Det var B.C.Strandqvist som gjorde dessa inspelningar. Han hade tobaks- och musikaffär i hörnet Trädgårdsgatan-Järnvägsgatan. Där började min far att arbeta som springpojke 1920 och redan då var B.C.Strandqvist ute i Tyskland och Italien för att köpa instrument.
Han kom hem med dragspel från Italien som han fick ensamrätten att sälja i Skandinavien. De var verkligen efterfrågade och såldes genast. Skivförsäljningen hade också kommit igång så Strandqvist såg till att bli generalagent för det engelska skivbolaget Columbia.
Sedan kom rese- och radiogrammofonen och skivförsäljningen ökade. Då var det dags att göra egna inspelningar på Columbia.
I början fick man åka till Köpenhamn med orkestern 'Sven, Sander och Jibe'.
De första sångarna var frisören Erik Kjellkvist från Göteborg och helsingborgaren Carl Leonard Nilsson, ingenjör vid spårvägen. Sedan flyttade man inspelningarna till Mollberg och Grand och det kom tekniker från England.
Vid inspelningarna ljudisolerades lokalen genom att hänga täcken för fönstren. Sångarna sjöng
i en tratt förbunden med en vaxrulle som sedan transporterades till England för produktion. Och snart tillkom flera sångare som Edvard Persson och Evert Taube", skriver Inger Lidén.
Ibland behövdes större orkester och det var på så vis "Redvitt band" kom in i bilden. Den orkestern har Jourhavande reporter skrivit om vid flera tillfällen under våren och sommaren.
Inger Lidén fortsätter:
"När det skulle vara fest på slott och herresäten runt Helsingborg kontaktades B.C.Strandqvist för att ordna musiken.
Sedermera flyttade inspelningarna till Stockholm där det byggdes en riktig studio och de flesta artister
fanns ju där. Allt detta har min far skrivit ner för att vi barn och barnbarn tyckte har varit med om så mycket – från kristallradio till tv."
KOLONIÖPPET SOMMARTID
Nyligen berättade kommunalrådet Ingela Andersson (S) att stans koloniområden ska vara öppna dagtid för allmänheten. Nu hör hon av sig igen med ett tillägg:
— De beslutade öppettiderna gäller endast under sommaren eftersom det måste finnas kolonister på området som kan sköta öppning och låsning.
DEN DÅ NYA STRANDVÄGEN
Strandvägen byggs om för närvarande. Och för en tid sedan visade vi en bild av hur vägen såg ut fram till mitten av 1930-talet.
Redan 1919 hade man byggt muren. Men allt som oftast spolade stormar bort fyllnadsmassorna. Nu kommer Gustav Ahlbin till tidningen med en bild – troligen tagen 1936. Så skulle Strandvägen se ut till 1955 då den breddades. Ett intressant tidsdokument.
VARFÖR HALALID?
Ann-Sofie Pålsson ringer och har en intressant fråga:
— Varifrån har Halalid fått sitt namn?
Tidigare hette gatan Kolabacken eftersom det skedde stenkolsbrytning på Tågaborg. Sen blev det Halalid och "lid" är ett dialektalt uttryck för backe eller sluttning. Jourhavande reporter gissar därför att det rör sig om en lid som kunde bli hal på vintern.
Fel eller rätt?
"VID VOLGAS STRAND"
John Sterntorp i Råå hörde häromdagen operasångaren Nicolai Gedda sjunga "Vid Volgas strand" på radion.
— Den var så vacker att jag blev knottrig, säger han. Men var kan jag finna denna skiva?
Finns det någon som kan hjälpa John Sterntorp med denna önskan så hör av er till Jourhavande reporter.
STOLAR PÅ SOFIERO…
Stolar eller inte stolar på Sofieros gräsmatta vid konserter... Den frågan har många haft synpunkter på. Speciellt den äldre publiken.
Nu hör Weste Eriksson av sig.
— Egentligen är det ganska enkelt. Spänn en lina från slottet och upp till entrén. På ena sidan ställer man stolar. Då blir ingen skymd.
Jourhavande reporter är tillbaka i dag igen med öppen telefon mellan klockan 9.30 och 11. Han finns också på HD Center, Väla, mellan 12 och 14. Vi hörs och ses!

Vill du nå jourhavande reporter?

Jourhavande reporter finns på plats tisdagar, onsdagar och torsdagar mellan kl 9.30 och 11 på telefonnummer 042 - 489 93 89. Du kan också mejla honom på adressen: jourhavande.helsingborg@hd.se
Här kan du läsa tidigare artiklar av vår jourhavande reporter i Helsingborg.
Gå till toppen