Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Lugnet finns i Farhultsbaden

Varje sommar kommer det både svenska och utländska turister till Kullabygden. En del åker hit för en dagstur, kanske till hamnen i Mölle eller för att köpa keramik. Men många stannar en eller flera nätter. Det är dem vi tänkte berätta om i serien "Där turisterna finns"

Enkla stugor samsas numera med ombyggda hus som blivit vinterbonade. Men ännu har Farhultsbaden karaktären av ett sommarstugeområde. Här står det brevlådor på rad och på anslagstavlan tipsas det om familjefest och årsmöte i tennisklubben och hamnföreningen. Den här förmiddagen är det tomt på den stora parkeringsplatsen och cafè Solviken har inte öppnat sin glasskiosk och servering.
Men så blåser det också och en och annan regndroppe hittar hit. Men det hindrar inte Margarete Hasslow att ta sig ett dopp i Skälderviken. Hon har tillbringat de senaste 18 somrarna här. Hon lämnar Hässleholm i början på juni och återvänder i augusti. Baden och den gemytliga stämningen är några av anledningarna till vistelsen i Farhult. Men hon saknar livsmedelsbutiken Farhultsboden, som stängde för en tid sedan. Nu krävs det bil för att handla större mängder livsmedel.
— Stranden passar bra för barn och barnbarn, säger Margarete Hasslow och berättar att sonen och barnbarnen är på besök den här veckan.
De senaste dagarna har det varit fint i vattnet och hon badar och simmar en stund i de flesta väder, men den här dagen blev det ett snabbt dopp.
— Det blev ett riktigt kärringadopp, säger hon och skrattar.
Varma och soliga dagar är stranden vid Farhultsbaden full med folk medan det ofta är betydligt lugnare uppe vid fritidshusen, oavsett väder. Här är trädgårdarna välansade och husen målade i ljusa och klara färger. I ett litet grått hus håller Lars Rundström på att städa medan dottern Astrid sitter inne och myser med hunden, Fixa.
— Vi bor bara tio minuter härifrån, säger Lars Rundström.
Han och familjen köpte sommarstugan för nio år sedan och ville kunna lämna jordbruket då och då under sommaren. Och just att kunna åka hit utan någon större planering och göra ingenting uppskattar Lars Rundström. Dottern Astrid gillar närheten till stranden mest.
— Jag cyklade alltid hit som barn och min farfar hade en badstuga här borta, säger Lars Rundström.
Några som också varit här sedan barnsben är kusinerna Jenny Persson, Kajsa Johansson och Anna Jönsson. Jenny Petersson bor i Hong Kong med sin familj och de har nyligen köpte en stuga. Föräldrarna har också hus här och kusinen Anna bor här permanent medan Kajsa lämnat Helsingborg för några dagar i Farhult.
— Det här är inget partyställe, det är familjärt, säger de och uppskattar lugnet.
Det gör även Lisbeth Berntsson som flyttade hit permanent 2006 till sommarstugan som hon haft sedan 1974. Det blir också alltfler som bosätter sig här året runt. Lisbeth Berntsson har själv räknar till 13 hushåll i hennes område.
— Det är närheten till havet som lockar och lugnet. Men det kan bli lite ensligt på vintern, säger hon.
I fjol gjorde turister totalt 13 miljoner övernattningar i Skåne. Här ingår både övernattning på hotell, vandrarhem och så vidare och övernattningar hos vänner. Cirka fem miljoner övernattningar görs på hotell, stugbyar, stugor/rum, på vandrarhem och campingplatser. Flest, 2,7 miljoner, stod hotellen för.
Åtta av tio skånska turister kommer från Sverige. Av de utländska turisterna är det övervägande tyskar som besöker Skåne, näst flest är danskarna och därefter kommer Storbritannien, Norge och Ryssland, USA och Holland.
Källa: Tourism in Skåne
Gå till toppen