Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Nöje

Linus Wahlgrens regidebut till Helsingborg

Astrid Lindgrens låtar får nytt liv när Riksteatern turnerar med Linus Wahlgrens regidebut "Hujedamej va' många sånger". Samtidigt drömmer han om en inbjudan till kulturens finrum i fejkdokumentären "Scener ur ett kändisskap".

"Gör du komedi ska du inte tro att du kan göra drama". Linus Wahlgrens sammanfattning av teatervärlden är också en bra beskrivning av mockumentären "Scener ur ett kändisskap". Linus Wahlgren spelar en skruvad version av sig själv, yngsta barnet i skådespelar- och showklanen Wahlgren, som är beredd att bryta med familjen för att ta sig in på Dramaten.
Dagen före filmpremiären, 16 juli, inleddes Riksteaterns turné med "Hujedamej va' många sånger", där syskonbarnen Benjamin och Bianca Wahlgren medverkar, och som kommer till Sundspärlan i Helsingborg 30 juli.
— Det är roligt att det är en uppskattad föreställning som folk vill se, men om min regidebut och Riksteaterturnén leder till att jag blir accepterad av finkulturfolket har jag inte ens tänkt på. Det hade varit oerhört komiskt om det var så, säger han.
Som sexåring debuterade Linus Wahlgren i Astrid Lingrens "Mio min Mio". Då hade han redan fått skjuta upp debuten ett år.
— Jag var så rädd för riddare Cato att jag inte vågade vara med. Det roliga var att han som spelade Cato var min pappa.
Sedan dess har det blivit ännu mer Astrid Lindgren. Linus Wahlgren har spelat i allt från "Emil i Lönneberga" till "Rasmus på luffen". Därför kände han sig ganska säker när han fick förfrågan om att skriva manus och regissera en föreställning som byggde på Astrid Lindgrens låtar.
— Det påminner lite om "Mamma Mia", vi tolkar fritt, men knyter an mycket till Astrid. Vi har poppat till musiken lite, men inte så mycket att man inte kan sjunga med.
Manus har han skrivit tillsammans med vännen Ola Forssmed och kollegan Kim Sulocki medverkar i föreställningen. Samma kollegor försöker han undvika i "Scener ur ett kändisskap", där de alla spelar tillspetsade versioner av sig själva.
— För att bli accepterad i de här fina kretsarna kan jag inte fortsätta umgås med mina farskollegor. I stället börjar jag hänga efter Jonas Malmsjö.
När han väl lyckas ta sig in på Dramaten får han en roll i en omarbetad version av "Emil i Lönneberga". Astrid Lindgren igen alltså, tröttnar han aldrig?
— Jag kan inte tänka mig en bättre barn- och familjeberättelse. Det är humor både för barn och vuxna. Jag läser mycket Astrid Lindgren för min dotter och jag upptäcker hela tiden nya saker. Nu var det länge sedan jag spelade Astrid, och jag ser fram emot att göra det igen på ett nytt sätt.
Gå till toppen