Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Familj

Miljön är hans hjärtefråga

Brukar du lyssna på P1? Då har du säkert hört Johan Bergendorffs röst. Som producent för miljöprogrammet Klotet vill han sänka medelåldern bland P1-lyssnarna. – Genom att kombinera radion med andra medier ska vi locka nya lyssnare, säger han.

Han erkänner att det är en stor utmaning att införa nya plattformar, såsom bloggar, på en traditionell kanal som har hängt med länge. Men enligt Johan Bergendorff är det just de nya greppen som behövs för att P1 ska säkra återväxten bland de yngre lyssnarna.
Som producent för miljöprogrammet Klotet har han en hel palett med möjligheter att skapa debatt kring angelägna miljöfrågor.
– I dagsläget har vi cirka 130 000 lyssnare. Men jag tror att vi kan få betydligt fler, säger han.
Sedan ett tag tillbaka pågår diskussioner på redaktionen om hur man kan använda nya sociala medier för att nå nya lyssnare.
– Vår ambition är att lyssnarna ska få vara med och utforma programmen. Genom vår blogg skapar vi inte bara en mötesplats för samtal utan bjuder även in till ett öppet redaktionsmöte, säger Johan Bergendorff som är övertygad om att miljöfrågorna kommer att få en ännu större betydelse i framtiden.
Samtidigt vill han inte på något sätt stryka miljörörelsen medhårs. Genom granskande journalistik vill han avslöja oegentligheter och rena felaktigheter.
– Inte sällan kommer olika miljömål i konflikt. Ta bara det här med miljömärkningen av nötkött. Där finns det en tydlig konflikt mellan målen med att minska växthuseffekten och att bevara de öppna landskapen. Produktionen av varje kilo nötkött ger 40 gånger högre än vad ett kilo kycklingkött betingar. Men samtidigt är nötproduktionen viktig för de öppna landskapen, säger Johan Bergendorff.
Inför 40-årsdagen har han legat i full beredskap. Ett 60-tal gäster är inbjudna att fira den stora dagen med kalas på släktgården i nordöstra Småland. Det har ställt stora krav på planeringen.
– Jag har raggat madrasser och tält för fullt, säger jubilaren.
TT Spektra

Johan Bergendorff

Aktuell: Fyller 40 år den 16 augusti.
Bor: I Stockholm.
Familj: Frun Catrine och två barn.
På gång: Ligger i startgroparna för att lansera nyheter i P1-programmet Klotet.
Karriär i korthet: Ville från början bli skådespelare och gick på olika teaterskolor och läste teatervetenskap. Utbildade sig sedan till journalist både på Mitthögskolan i Sundsvall och på Journalisthögskolan i Stockholm. Gjorde praktik på Vetenskapsradion i P1 och arbetade sedan på bland annat SVT:s Hjärnkontoret. Har jobbat på P1-programmet Föräldrarna och – nu senast – på P1:s Klotet.
Personer han beundrar: Mahatma Gandhi, Ingmar Bergman och William Shakespeare.
Vill inte ha i födelsedagspresent: ”Stora kristallskålar.”
Egenskap han stör sig på: ”Lathet.”
Gå till toppen