Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Skåne

Resning omöjligt i flera länder

Resning innebär att antingen den dömde eller åklagaren beviljas en ny rättslig prövning, trots att en dom vunnit laga kraft. Resning kan beviljas när väsentliga nya omständigheter kommit fram i ett ärende, eller om domstolen begått betydande fel i den tidigare processen.
I exempelvis England, Frankrike och Italien kan en friad person aldrig ställas inför rätta på nytt för samma brott. Men i Sverige finns möjligheten – även om de senaste 20 årens exempel kan räknas på ena handens fingrar.
Den kanske mest kända resningsprocessen mot en frikänd person handlade om den för Palmemordet frikände Christer Pettersson. För tio år sedan avslog dock Högsta domstolen Riksåklagarens begäran med motiveringen att de nya bevisen vare sig ensamma eller tillsammans med tidigare prövat bevismaterial skulle ha lett till en fällande dom.
Utgången blev densamma när den så kallade lasermannen John Ausonius i augusti 2000 erkände två mordförsök och en rad bankrån som han friats för.
Ett av få fall där en frikänd person fällts efter resning handlade om ett knivdåd i centrala Malmö 1985. En man åtalades och fälldes för misshandel och vållande till annans död men friades för mord. När domen vunnit laga kraft hörde tre vittnen av sig och berättade att de sett gärningsmannen knivhugga offret, varpå mannen dömdes för dråp.
I två andra fall har frikända personer dömts efter resning – och efter att ha erkänt.
Gå till toppen