Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Ängelholm

Bjäre Runt fyllde 40 med tårta

Kort eller långt eller mittemellan? Det fanns flera sträckor att välja på i söndagens Bjäre Runt. Eftersom cykelloppet fyller 40 år i år blev det tårta också.

Det var 420 som hade föranmält sig till söndagens 40-årsjubilerande Bjäre Runt på cykel, men när det var dags för start kunde Annica Carlsson i arrangerande FK Snapphanarna räkna in totalt 730 startande, varav 80 i Båstad.
— De festa har valt den långa rundan på 80 kilometer, men den korta på 20 kilometer är populärare i år än tidigare. Här är det 75 som har anmält sig.
Cyklister är ett morgonpiggt släkte och det gick att starta redan klockan sju på morgonen. Det har Marlene Nilsson från Hjärnarp gjort, och när vi träffar henne på Stortorget vid niotiden har hon redan avverkat sin runda på 45 kilometer.
— Jag har lite problem med knäna, så jag valde den kortare sträckan på 45 kilometer, säger hon.
Några problem under färden har hon inte haft, även om vägen vid Barkåkra kyrka var lite knagglig på grund av asfaltarbeten.
En som inte cyklade den här gången var Gösta "Figge" Fasth, som vi träffar vid starten. Däremot var han med och startade Bjäre Runt för 40 år sedan, och han berättar att man aldrig har behövt ställa in.
— Jag har varit med i Snapphanarna i 60 år, och har även varit ordförande under en period. Jag minns ett år när vi faktiskt hade 4 000 deltagare i Bjäre Runt.
Just som vi står och talar med "Figge" dyker Rosa Andersson upp. Hon har varit med och cyklat alla 40 gångerna.
— Jag startade kvart i sju. Den här gången valde jag den lilla rundan på 20 kilometer. Min bil fyller också 40 år i år, så jag har haft som mål att vara med på det 40:e Bjäre Runt, säger hon.
Den korta rundan valde också familjen Ardenvik, bestående av Eva, Magnus och nioåriga dottern Hanna. Eva har cyklat 45-kilometersrundan tidigare, men för de båda andra är det debut.
— Nu när jag är med får det bli lite enklare, säger Magnus.
Anders Svantesson från Klippan är visserligen debutant på Bjäre Runt, men han är väl hemmastadd på cykeln.
— Det har blivit 270 mil i år. Jag har problem med benhinnorna, så cykling är skonsammare för benen än löpning.
Jenny Hansson och Terese Crona har med sig barnen Lilo och Emil, som båda är ett år gamla och därmed sannolikt de yngsta i loppet. Fast de cyklar ju inte själva utan får nöja sig med att åka. Givetvis har alla cykelhjälmar på. Lilo har en med fjärilar och Emil en med trollsländor som mönster. Alla ska följas åt på de 20 kilometerna till Magnarp och tillbaka igen.
Eftersom Bjäre Runt firar 40 år ska det såklart ätas tårta, och utanför biblioteket står Lennart Sjöstrand med dottern Camilla och dotterdottern Viktoria och skär upp bitar till deltagarna.
— Tårtan är sammanlagt 40 meter lång. Vi har 35 meter här och resten i Båstad, säger Camilla Sjöstrand från FK Snapphanarna.
Ett motionslopp som fyller 40 och bara fortsätter år efter år, visst är det något att fira.
Gå till toppen