Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Roger Wilson: Järvheden är för tam för Femman

Thomas Järvheden framstår som den snälle killen i den svenska stå upp-klassen i sin show “Seriöst roligt” som visades igår på Kanal 5. Det blir lätt så eftersom det tar minst en kvart innan Järvheden ens nämner namnet på en könssjukdom. Dessutom varvar han ju sina skämt med små sånger som skulle platsa vid vilken scoutlägereld som helst, eller vad sägs som textrader som “vad betyder jag, vem behöver mig, vad behöver jag, varför är vi här, vem ska se mig när jag vill va’ mig själv?”.
Blandningen av humor och sånger blir lätt schizofren, och faktum är att en del av Järvhedens nummer hade platsat rakt av i “Gokväll”. Hans sångimitationer av Robban Broberg och Jan Malmsjö, till exempel. Men det går kanske så när man jobbat som programledare för barnprogrammet “Bobster”?
Ämnet för dagen i SVT:s “Teknikmagasinet” var mer fängslande. Det handlade om hur robotar och konstgjord intelligens kan komma att ta över mer och mer av världens krigsföring. Redan idag fjärrstyr amerikaner obeväpnade och bestyckade plan i oroshärdar i Afghanistan och Pakistan. Planen utför bombningar som för de amerikanska soldaterna måste vara förvillande likt att spela vilket datorspel som helst. Och vem visste att mobiltelefonfabrikanten Samsung också bygger beväpnade gränsrobotar som skjuter vilt mot den nordkoreanska gränsen om de känner av kroppsvärmen från en fiende?
Det påminner ganska mycket om vad man brukar kunna se i olika science fiction-filmer, det hade programmakarna också kommit på och lyckades köra programmet i botten med en liten saga om en flicka som spelade luffarschack med en dator för att försvara Sverige någon gång i framtiden. Tramsigt bottennapp. Kan man inte våga lita på att reportagen man gör faktiskt är intressanta nog, istället? Och vad gör Linda Nyberg i det där programmet, egentligen? Hon är en av de märkligaste värvningarna till SVT någonsin.
Friidrott, alltid bästa tv-sporten. SVT:s bevakning är trygg och håller bra kvalité. Till och med intervjun med den gråtande stavhopperskan Isinbajeva kändes värdig.
Kan man få slippa se de där maskotarna överallt på friidrotts-VM. Nu springer de inte bara runt på löparbanorna, utan sitter och glor i hoppgropen också.
I kväll kollar jag in hur Belinda Olsson fixar programledarjobbet i “Debatt” i SVT2 20.30. Ett av de där programmen som jag älskar att hata.
Gå till toppen