Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Blodig historia i Uppåkra

Mord och mordbrand. De arkeologiska utgrävningarna vid Uppåkra utanför Lund avslöjar en blodig historia för tusen år sedan. Med hjälp av polisen har arkeologerna avslöjat våld och stridigheter vid den gamla kultplatsen.
I Uppåkra pågår sedan tio år en omfattande utgrävning. Sommarens fynd har avslöjat den våldsamma historien. Under senare tid har utgrävningarna fokuserats kring några nedbrända huslängor.
— Det måste ha kommit någon utifrån och bränt ner. Det är som en brottsplatsundersökning, säger Karl-Magnus Lenntorp, grävningsledare från Kulturen i Lund.
Med ledning av hur huslängorna brunnit och hur kropparna ligger framgår det att det inte var elden som tog människornas liv.
— De måste ha varit tagna av daga tidigare i samband med eller innan det brann ordentligt, säger Lenntorp.
Arkeologerna har tagit hjälp av kriminaltekniker från Malmöpolisen för att söka sig fram till detta scenario.
Likhundar har också testats vid utgrävningarna och en av dem har faktiskt markerat vid en individ som varit död i uppemot 1 500 år.
Även ett fynd av ett skulderblad där ett tveeggat vapen trängt in i en mans kropp bakifrån vittnar om våldsamma händelser.
— Är det en spjutspets kan man se framför sig att den gått in i ryggen. Den som fick den har nästan kunnat se spetsen på magen och det var det sista han såg.
Gå till toppen