Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Roger Wilson: SETT PÅ TV

Ge inte upp!. Jag säger det igen. Ge inte upp!! “True Blood” är faktiskt värd lite tålamod, det betalar sig i längden.

Bild: Mats Roslund HD/NST Mats Roslund
Själv insåg jag inte seriens storhet förrän på andra försöket. När jag testade att följa “True Blood” första gången på Canal + i höstas gav jag upp efter tre avsnitt. Kanske berodde det på att jag hade felaktiga förväntningar. Alan Ball, som skapat serien, är mannen bakom “Six Feet Under” och manuset till filmen “American Beauty”. I jämförelse med dem kändes “True Blood” mest som trams.
Men trams har ju nu den fördelen att det är ganska roligt. Och när jag gav serien en ny chans blev jag helt fast. Det är med en frustande vällust som Alan Ball tar sig an att skapa ett av de märkligaste universum jag sett på tv. Förutom den skruvade kärlekshistorien mellan den telepatiska servitrisen Sookie och den snälle vampyren Bill så tillkommer så småningom förvecklingar kring den illegala marknad där man säljer vampyrblod som narkotika. Den märkliga hemligheten med den där hunden som dyker upp överallt avslöjas också så småningom. Och så blir det demonutdrivning och sexgalna blodsugare. Och i andra säsongen, som just nu visas i USA, flippar man ännu mera.
Kanske tröttnade Alan Ball på att gegga runt i folks självsliv efter alla åren med “Six Feet Under”. Kanske ville han bara ha lite kul på jobbet. Samtidigt är “True Blood” en satir över USA. Vampyrerna som slåss för mänskliga rättigheter, och de konservativa grupperna som slåss emot dem blir till en skrattspegel av det allt mer konfliktfyllda amerikanska samhällsklimatet.Snart är det förresten slut på sommarens mest lyckade repris: “Hedebyborna” i SVT. Man bara fastnar direkt. Trots, eller kanske tack vare, det sävliga tempot och den lite ålderdomliga spelstilen. Det blev jag påmind om av eftermiddagsreprisen igår. Det avslutande avsnittet kommer på söndag.

I kväll

“True Blood” finns på SVT Play, Bara att kolla över nätet om du missade sändningen i går!
Vinklarna och formaten börjar bli allt mer extrema och konstiga när stilpoliserna Trinny och Susannah ska göra tv om kroppar och kläder. Som i onsdagens “Den nakna sanningen”.
I kväll tittar jag på “Hype”, 20.00 i SVT2. Carin Winter och hennes kollegor gör det enda programmet med och om populärkulturkoll i svensk tv.
Gå till toppen