Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Evigt liv på nätet?

Internet blir en större och större del av vardagen för de flesta. Sociala nätverk som Twitter och Facebook lockar många att dela med sig av det dagliga livet. Man berättar om stora och små händelser. Man lägger ut bilder och exponerar delar av sitt liv i allt större utsträckning.
För de yngre finns motsvarande sajter i till exempel Bilddagboken och Lunarstorm.
Få funderar över vad man vill att ska hände med ens personliga sidor på Internet i händelse av att man dör oväntat.
Therese Johansson Rojos blogg är fortfarande öppen trots att det är över två månades sedan hon mördades.. Under hennes sista inlägg har över tvåtusen personer skrivit en sista hälsning.
När 16-åriga Riccardo Campogiani misshandlades till döds för snart två år sedan låg hans Facebook-konto kvar. Sidan blev snabbt full av hälsningar från ungdomar.
Andras konton ligger kvar mot de anhörigas vilja. Sunniva Geertinger tvingades gå till pressen innan Facebook tog bort hennes döda pojkväns konto.
Under hösten lanseras en ny tjänst som ger dig möjlighet att bestämma vad som ska hända med ditt liv på nätet när du dör.
— Vi ger personer möjlighet att ta kontroll över livet på nätet efter att man själv dött, säger Lisa Granberg som är en av grundarna till webwill.se.
Det kan handla om att lägga till information eller radera information.
— Det kan till exempel vara så enkelt att vi håller en blogg levande genom att logga in med jämna mellanrum så att den inte stängs på grund av aktivitet.
Webbwill kan även utföra mer avancerade tjänster som att skicka ut mejl till personer du valt på tidpunkter du valt. Något som onekligen för tankarna till den hjärtknipande filmen ps I love you.
Sedan kan man ju alltid undra hur många som verkligen vill få blev från vänner långt efter att de är döda och begravda.
Gå till toppen