Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Fältassistent löser problem med bastu

Höganäs fältassistent har ett eget sätt att motverka klotter och vandalisering. Sedan han började bjuda in ungdomar till bastun har ingen rört den.

Det började när bastun var nybyggd. Några ungdomar trodde att den skulle bli nerklottrad, vilket den också blev. Janne Eneroth tänkte att "man förstör inget som man tycker är roligt" och bjöd in ett antal ungdomar till bastuträff.
Sedan februari är han anställd av kommunen som fältassistent på halvtid och ungdomssamordnare för projektet Min framtid på halvtid. Hans uppgift är att stödja ungdomar och fånga upp de som riskerar att inte klara skolan.
— Efter två gånger fick jag reda på vem som hade klottrat. Jag pratade med dem och vi bestämde att vi skulle städa upp tillsammans. De tyckte så klart att det var pinsamt, säger han.
Sedan dess bokar han bastun varje vecka och bjuder in unga killar från Höganäs. Det här är första gången efter sommaruppehållet och två killar, Qendrim Begu och Radwan Shaker, som tillhör de skötsamma, har nappat på erbjudandet.
— Det var en tredje kille här också, men han var tvungen att vara hemma vid åtta för att äta med familjen, det är ju ramadan. Vi brukar vara runt 15 annars, säger Janne Eneroth.
Svetten pärlar i pannorna medan det knäpper i bastuaggregatet. Utanför kluckar vågorna under trädäcket.
— Ska vi? undrar Janne Eneroth och de tre slår upp dörren till bastun.
— Kommer ni ihåg hur varmt det var i vattnet när vi började i mars?
Han fick höra av en kille på en skola att pappan hade tyckt att den där Janne Eneroth var spritt språngande galen som fick ungdomarna att bada mitt i vintern när vattnet bara var fem grader varmt. Han skrattar.
Den här gången är det hela 21 grader och det stänker när de dyker i.
För att bli medbjuden till bastun behöver man inte ha hamnat i bråk, klottrat eller stulit mopeder. Janne Eneroths mål är att alla på högstadiet ska veta vem han är.
— Jag försöker hinna med alla skolor varje vecka, prata med ungdomarna och bygga vänskap. Det har man nytta av på kvällarna. Det är ju gäng som hänger på kvällarna, men de är suveräna, ungdomarna i Höganäs, det måste jag säga.
Qendrim Begu har nyss börjat första året på Kullagymnasiet och Radwan Shaker går i åttan på Tornlyckeskolan.
— I bland känner vi oss jagade av Janne, han är överallt fast han är en person, men han är alltid välkommen, säger Qendrim Begu.
Både han och Radwan Shaker har varit med i bastun från början.
— Det var riktigt många här första gången. Det är kul att göra det här en gång i veckan. Vi brukar prata om allt möjligt. Om jag inte var här skulle jag bara sitta hemma, säger Qendrim Begu.
Janne Eneroth avslöjar att han ibland får höra saker som han nog inte skulle höra egentligen, som var det är föräldrafritt och fest. Eller, tänker han, är det för att ungdomarna vill att han ska hålla ett vakande öga över dem.
— Jag är inte ute för att jaga dem men brukar alltid hitta dem. Jag har själv växt upp här i stan och farit rundor med moppen överallt. Jag vill inte att de ska se mig som en polis, jag finns till för att hjälpa och lugna om det är på gång att bli bråk, säger han.
— Han är kung i Höganäs. Alla respekterar honom och ser upp till honom, säger Qendrim Begu och Janne Eneroth skrattar.
Han har tidigare jobbat på Kompassen och varit slöjdlärare i Viken. Både tjänsten som fältassistent och ungdomssamordnare är projekt som ska utvärderas efter årsskiftet. Än har det inte varit några tjejer på besök i bastun men han har ett samarbete på gång för att lösa det.
Gå till toppen