Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Nyheter

Nakenbadet i Mölle - en frizon

De är där för att slippa bökiga badkläder och för att få känna hav mot naken hud. Men framför allt för att det är en plats bara för kvinnor. På dambadet i Mölle har kvinnor badat nakna i över hundra år.

Gömda bakom klippblock sticker kalufserna upp. Några nybadade och våta, andra nedsjunkna över en bok. Dambadet längst ut i Mölle ligger diskret. En kort promenad genom en skogsdunge leder fram till klipporna och den gjutna bryggan.
Byn som en gång blev känd som syndens näste då både kvinnor och män tilläts bada gemensamt på samma strand – väl påklädda – har sedan gammalt ett nakenbad för kvinnor, men inget för män. Här ligger damerna dolda i krypin bland klippblocken, nästan som små rum.
– Det är så skönt här. Man slipper svettiga ombyten, snoddar och bikiniöverdelar som är uppstoppade över brösten och aldrig torkar, säger Christina Carlsson, 56.
Hon är noga med att påpeka att hon är nybörjare på dambadet, det här är första sommaren. Och andra nakenbad har hon inte varit på sedan 1970-talet.
– Det är speciellt att det bara är kvinnor här. På vanliga nakenbad kan jag tänka mig att det springer omkring en massa män och stroppar runt. Så gör inte kvinnor. Nej, här finner man ro. Jag har sett 80-åriga damer doppa sig. Det är befriande att känna att kvinnokroppen är vacker oavsett hur den ser ut, säger Christina Carlsson.
En klippa bort har Ingrid Bengtsson, 61, gjort sig hemmastadd. Hon cyklade till badet från bostaden i Nyhamnsläge på morgonen och ska stanna så länge solen värmer.
– Att bara ligga här och sola och bada utan kläder är fantastiskt. Jag kommer hit för att meditera.
Och det är verkligen fridfullt. Förutom några väninnors stillsamma diskussion en klippa bort hörs bara vågornas slag mot bryggan. Precis som Christina Carlsson trivs hon med att bada naken just för att det inte finns några män i närheten. Det är det som är grundförutsättningen.
– Jag skulle aldrig vara naken på andra ställen. Men när det bara är damer blir det avslappnat.
Iförd vit badrock kommer Anita Ankarcrona, 68, promenerande ner mot vattnet. Som sommargäst i Mölle har hon badat naken här i alla år. Varje morgon före frukost går hon en tur på berget och avslutar med ett dopp.
– Det är min morgonbön innan jag går hem för att dricka kaffe, säger hon.
Före klockan åtta finns det en oskriven regel att herrar får bada nakna på den allmänna bryggan längre ut, berättar hon. Och varje dag går en handfull par till var sin brygga för ett morgondopp.
Men varför är det så skönt att just få bada naken?
– Det finns en sinnlighet i det. Att ha vattnet rakt mot kroppen, vara en del av en helhet, naturen, vattnet, himlen. Naturligheten.
Ytterligare en klippa bort är Ylva Bergers inne på samma resonemang. Hon har badat här i tjugo år och har alltid en handduk och dyna med i bilen i fall hon skulle bli sugen på ett dopp på väg hem från jobbet, något som händer de flesta dagar då solen tittar fram.
– Det är en oas, när jag kommer ner hit släpper jag allt.
Att det skulle vara känsligt att det just är ett nakenbad föresvävar henne inte. Däremot var det jobbigt för dottern när hon var i tonåren.
– Under de åren tycker man att vi tanter är lite äckliga. Det blir för påträngande med nakenheten. Men sedan, när de blir lite äldre, tycker de i stället att det är girl power!
Den kvinnliga gemenskapen är viktig. Ylva Bergers har svårt att sätta fingret på vad den handlar om, men den finns där. Precis som de andra kvinnorna skulle hon inte vilja besöka en naturiststrand.
– Där hade man fått det andra könets blickar på sig. Här på dambadet kan alla slappna av. Det finns en öppenhet och en kvinnlig omtänksamhet.
Men det fanns en tid då kärngänget på badet, alla iförda breda solhattar, tyckte att det var badkläder som var provocerande, berättar hon.
– När det kom någon i baddräkt sa de bryskt till dem vad som gällde. Men så är det inte i dag. Unga människor är blygare och skrämmer vi bort dem får vi ju ingen tillökning inför framtiden, säger hon samtidigt som hon visar sin egen solhatt som ligger intill dynan.
Hon skrattar till:
– Ja, jag har försökt ta vid och hålla den gamla traditionen med dessa fantastiska hattar levande.
För ett par år sedan sattes de riktiga skyltarna upp. Innan dess fanns det bara hemmagjorda lappar som visade vägen.
På dambadet känner sig Ingrid Bengtsson bekväm utan kläder. Här är det ingen som tittar på någon annan.
Ingrid Bengtsson tar ett dopp varje hel- eller halvtimme. Naken känner hon sig som ett med havet.
Ylva Bergers solar och småpratar med väninnan. ”Det är så bra här. Vill man kan man lägga sig för sig själv och är man sugen på att snacka hittar man alltid trevliga damer att prata med.”

Avklätt i ett sekel

Mölles dambad är över 100 år gammalt, troligen äldre än det första gemensamhetsbadet. Runt sekelskiftet lär det även ha funnits ett herrbad söder om Ransvik som kallades Gubbahålan. Ingen vet säkert när det upphörde. Dambadet sköttes av Kullabergs naturförening fram till 1970 då Höganäs kommun tog över skötseln.
Källa: Arne Jönsson, pensionerad chef för kullabergs naturförening
Gå till toppen