Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Familj

Råås meste fotbollsspelare

Åke Olsson, distriktschef, Råå, har avlidit i en ålder av 82 år. Han blev känd som fotbollsspelare och var lagkapten när Råå IF spelade i allsvenskan under två säsonger i början av 1950-talet.
Åke Olsson blev 82 år. Arkivfoto: KALLE LIND 2002Bild: Kalle Lind
Under en 15-årsperiod, 1945–60, deltog Åke Olsson i 617 A-lagsmatcher för Råå IF och var därmed klubbens meste spelare genom tiderna.
Han var med om föreningens osannolika vandring från Skåneserien till högsta serien med fyra seriesegrar på sex säsonger. Laget vann dessutom svenska cupen 1948 och inledde den första allsvenska säsongen med tre raka segrar och 8–0 i målskillnad.
— Härliga tider. När vi i fjärde omgången mötte HIF i derby kom det över 20 000 åskådare till Olympia. "Di röe" vann med 3–1 men vi blev tvåa i allsvenskan efter Malmö FF, berättade Åke Olsson i en intervju inför 75-årsdagen.
Han var högerhalv med uppgifter både framåt och bakåt. Som spelfördelare låg han bakom många Råå-mål och var dessutom säker straffskytt.
Efter den aktiva karriären höll Åke Olsson formen med regelbunden löpning och skidåkning. Han deltog ofta i Springtime i Helsingborg och körde 15 Vasalopp, det senaste 2000.
Tillsammans med hustrun Else gjorde han många resor och firade 50-årig bröllopsdag 2002.
Också på arbetet uppnådde Åke Olsson 50-årsgränsen. Efter folkskolan började han i verkstaden på Elektromekano, läste till elingenjör i Hässleholm och återkom som säljingenjör. När företaget köptes upp blev han försäljningschef vid Asea och avslutningsvis distriktschef vid ABB.
Efter makan Elses bortgång 2005 är hans närmaste barnen Britt, Tor och Pål med familjer.
Gå till toppen