Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Roger Wilson: Doktor Alban räddade Nöjespokalen

Scenografin var fruktansvärd. Vinjettmusiken töntig. Sofia Wistam läste sin inledningstext som om hon var en avgångselev från zombieskolan. Och, allvarligt talat, vem blir egentligen upphetsad över ett tävlingsprogram med en line-up som består av paret Hans och Emma Wiklund samt komikern Mårten Andersson och Tobbe “Trollkarl” Blom?
Vignettbild till roger.wilsons tv-krönika
Femmans nya popkulturquiz “Nöjespokalen” lyckade nästan avskräcka mig under sina inledande fem minuter. Konceptet verkade ju så bra på pappret. Som gjort för en sjuttiotalist som jag. Frågor där man ska känna igen hustaket som Mauro Scocco sitter på i musikvideon till “Sarah”, eller handelsboden i “Skärgårdsdoktorn”. Och komma ihåg ungefär vilket år som Wash and go lanserades.
Min skepsis förbyttes egentligen inte till entusiasm förrän Doktor Alban dök upp i inte bara ett, utan två klipp. Först i en märklig trafiksäkerhetsvideo där han sjöng “Hallå, moppepojkar” (som jag fortfarande inte förstår om den verkligen var på riktigt). Och sedan i duett med Kikki Danielsson framförande “Papaya Coconut”. Fantastiskt!
Det finns så mycket mer smutsigt och roligt att gräva fram ur den svenska populärkulturhistorien. Det må se ut som skit, men fortsätter det i den här stilen har “Nöjespokalen” förutsättningar att bli en “Doobidoo” för en yngre generation. Och jag förresten aldrig mer säga något elakt om trevlige Tobbe Trollkarl.
Igår hade också en av tv-historiens viktigaste ungdomsserier reprisstart i TV400, från det allra första avsnittet någonsin. “Buffy the vampire slayer” gjorde vampyrgrejen långt innan det var hippt. Det var också något så ovanligt (på den tiden) som en ungdomsserie som var smart, rolig och hade en kvinnlig actionhjältinna. Personligen tycker jag att serien inte blir riktigt kul förrän i säsong fyra, men är ni Buffy-oskulder så tycker jag att ni ska ge det en chans. Del två sänds redan ikväll!
Älskar undergångskänslan i TV4:s “Överlevarna”. Det enda som är bättre är den bruntonade originalversionen av serien från 70-talet.
Bländas ni också av tandraderna hos Idol-juryn? Kanske skulle de inte ha intensivblekt tänderna just före inspelningsstart?
tittar jag på Kändisdjungeln i TV4. Om inget annat för att se om det verkligen fungerar att sända från Malaysia rent tekniskt. På pressträffen i torsdags försvann bilden!
Gå till toppen