Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Bergman bodde ovanpå Telegrafen

Godmorgon Helsingborg! I dag får vi bland annat reda på att Evy Roos har en solros i sin trädgård som är rekordartad. Vi var hemma hos henne och tog en bild på blomprakten.

Ingmar Bergman var teaterchef i Helsingborg 1944-46. Hans, och andra teatermänniskors, tid i staden uppmärksammas i dagarna på Dunkers-utställningen "Teaterns väsen".
En som varit rådgivare vid utställningen är Stadsteaterns förre intendent Holger Sönne som var den siste scenmästaren på gamla teatern. Under årens lopp har han forskat i Bergman-epoken på teatern som låg i hörnet Prästgatan-Bruksgatan.
— Bergman betydde mycket för Stadsteatern. Men få vet var han bodde i Helsingborg. Hans adress var Norra Storgatan 14 där puben Telegrafen ligger i dag. I gamla telefonkataloger kan man läsa "Ingmar E. Bergman, teaterchef, telefonnummer 195 82", säger Holger Sönne och fortsätter:
— I den fastigheten upprättades Helsingborgs första telefonstation i slutet av 1800-talet.
Holger Sönne har även hjälpt författarna Henrik Wallin och Mikael Timm när de forskat kring regissörens tid i Helsingborg. Även tv-producenten Marie Nyreröd anlitade Sönne när hon skulle göra en dokumentärfilm om Bergman för Sveriges television.
SEARCHERS BESÖK 1965
Sven-Olof "Svempa" Svensson är välkänd basist i 60-talspopgrupperna Unite 5, The Neats och This Was. Nu kommer det ett mejl från honom angående The Searchers besök i Helsingborg 1965:
"Så klart att man kommer ihåg när The Searchers var på Gröningen 1965 och visst var det 10-årsjubileet av H55 när stan slog på stort och fick hit den populära gruppen från England.
The Searchers bestod då av Mike Pender gitarr, John McNally gitarr, Chris Curtis trummor, och Frank Allen, bas. Den sistnämnde hade nyligen ersatt Tony Jackson som slutat.
Många kanske kommer ihåg att en nyupplaga av 'H55-pengen' hade släppts ut inför H65-utställningen. En person i publiken kastade upp en sådan peng på scenen och den träffade John McNally i ögat och föreställningen fick avbrytas. Jag kommer inte ihåg... men bandet spelade nog sina låtar färdigt i alla fall.
Frank Allen och John McNally är fortfarande med i gruppen."
JÄTTESOLROS I BÅRSLÖV
Nyligen såg Evy Roos på dansk tv och där berättade man om en solros som hade 20 blommor och att det skulle vara någon form av rekord.
— Jag gick ut och räknade på min egen solros och den hade 47 blommor. Nu undrar jag om det är rekord? Visserligen är flera av blommorna vissna nu. Men solrosen har berett mig glädje hela sommaren.
Evy Roos frösådde solrosen i våras. Men hon har inte vårdat den speciellt mycket.
— Jag har bara bjudit den på kaffe då och då, säger hon med ett skratt.
HÖGERREGELN GÄLLER
Ingen har väl kunnat undgå att märka att Strandvägen byggs om. Det innebär att genomfartstrafiken får gå på Drottninggatans nordligaste del.
Detta har fått Tommy Johansson att fundera.
— I korsningen med Johan Banérs gata undrar jag vilka regler som gäller? Själv anser jag att det är högerregeln. Men bilarna som kommer söderifrån på Drottninggatan kör på för fullt.
Jourhavande reporter ringer polisinspektör Bertil Sjunnesson:
— Det är högerregeln som gäller. De norrgående bilisterna ska släppa fram dem som kommer från Johan Banérs gata.
DAGENS GATA...
... är en gata som egentligen inte finns längre. Men dess namn var Svartbrödragränden och förband Prins Kristians gata med Bergaliden, ungefär mellan lasarettets infektionsklinik och dess administrationsbyggnad.
Gränden försvann i samband med lasarettets tillkomst 1972-75.
VISSTE NI ATT...
... det då helt nybildade Råå Likvagnsbolag 1887 inköpte en likvagn som placerades i en bod uppförd på stranden nedanför Coyetsgatan.
Likvagnen som bland annat utnyttjades flitigt under spanska sjukan 1918 användes sista gången den 19 maj 1937. Några år därefter brände man den uttjänta vagnen.
Boden förföll så småningom alltmer tills några idealister sommaren 2001 påbörjade en renovering för att återställa den i ursprungligt skick.
Källa: Helsingborgs stadslexikon
Jourhavande reporter har öppen telefon på tisdag igen mellan klockan 9.30 och 11. Vi hörs.
Gå till toppen