Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Landskrona

Semesterhemmet på Ven är sålt

Det protesterades då kommunfullmäktige godkände försäljningen av Semesterhemmet på Norreborg till en privatperson. Istället hade man från vänster velat fortsätta ha lägerskolor där.

Bild: ANDERS MALMBERG
Det tidigare semesterhemmet på Ven var det ärende som framkallade mest engagemang på måndagkvällen i rådhuset. På kommunfullmäktiges dagordning stod en försäljning av anläggningen vid Norreborg, som Kommunal arrenderat under flera år.
Niklas Karlsson (S) påminde om att Landskronas ungdomar kunnat hålla lägerskola i anläggningen, och att den möjligheten försvinner i och med försäljningen. Under Karlssons tid som förste kommunalråd var målet att hitta en arrendator som ville fortsätta med lägerskolorna. Det nuvarande Treklöverstyret beslutade 2008 istället att sälja semesterhemmet.
— Våren 2006 gick det inte längre att ha lägerskola där, eftersom underhållet var så dåligt. Vi bedömer inte att det är rimligt att kommunen står för de jätteinvesteringar som krävs, sa Torkild Strandberg (FP) från talarstolen.
Såväl Strandberg som Stefan Olsson (SD) framhöll att det finns gott om alternativ, och räknade upp andra övernattningsställen på Ven.
Camilla Andersson Hult (V) menade att prisnivån där är en helt annan än den som gällde på semesterhemmet.
— Innebär detta att ni är beredda att ge extra pengar till lägerskoleverksamhet? undrade hon.
Försäljningen klubbades efter omröstning med 30 för (FP, M, MP, SD) och 19 mot (S, V). Köparen är en privatperson som ska bo i huset. I köpesumman på sex miljoner kronor ingår även 2000 kvadratmeter mark.
Det blev också debatt om vem inom kommunens nämnder och förvaltningar som ska hålla i strandskyddsfrågan. Ansvaret ska flyttas över från länsstyrelsen till kommunerna, och i Landskrona har frågan varit om det passar bäst hos miljö- eller byggnadsnämnden.
Majoriteten vill att kommunstyrelsen ska ta beslut om dispenser. Lars Ståhl (V) yrkade på måndagkvällen på att miljönämndens politiker ska hålla i det istället.
— Jag ifrågasätter mycket starkt att kommunstyrelsen har den kompetens som krävs, främst när det gäller prövning enligt miljöbalken. Det är därför vi har de här fackmännen på miljöförvaltningen, sa Ståhl.
— Den kompetens Lars Ståhl eftersträvar får vi bara genom att sammanväga byggnadsnämndens och miljönämndens synpunkter, sa Torkild Strandberg (FP).
En rejäl majoritet tyckte och tryckte som honom på röstningsknapparna: 46 för, och 3 mot. De senare var de två vänsterpartisterna samt Annbritt Andersson (S).
Däremot var alla överens om att miljönämnden – med hjälp av dess tjänstemän – ska ansvara för tillsyn när det gäller strandskydd.
På måndagens fullmäktige beslutades också att den trygghetsplats som ska finnas i Västra fäladens servicehus kommer att kosta 130 kronor per dygn inklusive mat – samma kostnad som för de existerande korttidsboendena. Det är ett boende som vem som helst som fyllt 65 år kan få använda i upp till fem dygn, inte för något fysiskt vårdbehov, utan till exempel för att man saknar anhöriga, och känner sig otrygg efter att ha blivit utskriven från vården.
Gå till toppen