Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Resor

Gyllene tider för fjällvandring

En extra dag ledigt är allt som behövs för en gyllene långhelg till fots i Jämtlandsfjällen. En resa som både är eko och stärkande.

Nattåget från södra Sverige med riktning Jämtlandsfjällen och ändstation Storlien är fylld av pirrig förväntan. Det är en vanlig torsdagskväll men i restaurangvagnen råder helgstämning och det småpratas en hel del mellan borden.
– En extra dag ledigt är ju allt som behövs, säger Cathrin som tillsammans med sin väninna och kollega ska gå den populära Jämtlandstriangeln, Storulvån-Blåhammaren-Sylarna på tre dagar.
– Vi har tält med oss men äter middag på fjällstationerna, berättar hon nöjt och tillägger att på så vis blir packningen mer rimlig.
– Man går ju inte för att bära tungt utan för upplevelsens skull.
Jämtlandstriangeln med dagsetapper på mellan 12 och 19 kilometer, är en
klassiker bland många fjällvandrare. Tåget stannar i lilla Enafors, mellan Duved och Storlien, och därifrån ligger den berömda triangelleden bara en kort bussresa bort.
För den som har lite eller ingen fjällerfarenhet är i stället Vålådalen med omnejd ett smart alternativ i lätt- och lagom-klassen. Man går av tåget i Undersåker strax öster om Åre, tar en anslutande buss och kliver av en halvtimme senare vid Vålådalens fjällstation från 1923, belägen vid vägs ände. I skuggan av kaxiga och närbelägna grannar som Åre och Sylarna är Vålådalens naturreservat med Ottfjället perfekt för en kravlös helg till fots i behagligt tempo.
Men hur gör man? Att tälta på hösten, är det inte både kallt och krångligt? Och hur tung är egentligen en för tung ryggsäck? En som vet är Annica Ideström, som tillsammans med maken Torkel ordnar fjällturer och kurser i friluftsliv för både nybörjare och mer erfarna fjällrävar. En sådan är Fjällkraft, och vi är sex kvinnor i olika åldrar och med varierande fjällerfarenhet som nappat på det temat. Med Vålådalen som utgångspunkt och med begrepp som puls, stillhet och lust i fokus, blir en långhelg tillsammans med Ideströms i Jämtlandsfjällen livgivande på flera plan. Det ger dessutom mersmak till fler anspråkslösa utevistelser hemmavid, vilket är precis det som är meningen.
Vi inleder med en dagstur på Ottfjället. Leden börjar direkt utanför dörren till fjällstationen, och vi rör oss uppåt genom guldgul björkskog som så småningom övergår till en lättgången fjällhed. Luften är klar och hela världen skimrar i gult, orange och rött. Fördelen med en dagstur är att packningen inte är tyngre än som på en vanlig skogspromenad, och frihetskänslan när man fyller lungorna med fjälluft är total. Tillbaka på fjällstationen serveras en trerättersmiddag i skenet av en sprakande brasa. Stämningen är påtagligt varm och ombonad.
Målet nästa dag är Blanktjärnarna där vi ska övernatta i full frihet. Leden går över mjuka myrar och genom stillsam tallskog i Vålådalens naturreservat. Ripriset på marken lyser djuprött, och det är gott om både blåbär och lingon längs stigen. Ovanför våra huvuden flyger några lavskrikor från gren till gren. Vålån brusar i bakgrunden.
Tält, kök och mat är fördelade så att ingen bär mer än 10-12 kg.
– En tajt ryggsäck är en snygg ryggsäck, som Annica uttryckte det, samtidigt som hon visade hur man packar sin säck på rätt sätt:
Lätt och skrymmande (sovsäck) underst, tungt (tält, kök, mat) närmast ryggen och högre upp i säcken.
Det är ingen lång dagsetapp i kilometer räknat, men vi mäter inte tillvaron i siffror för tillfället. Här finns tid för både långlunch med brödbak över öppen eld och stilla eftertanke i en solbelyst, mossbeklädd tallbacke.
– Har ni funderat över varför man mår så bra av att vistas i naturen? frågar Annica och får mer eller mindre existentiella funderingar till svar.
– Man känner sig mindre stressad.
– Det enda som är viktigt är här och nu.
– Man får grepp om det lilla mitt i allt det stora.
Att fjällvärlden är en vilsam kraftkälla att ösa energi ur står bortom allt tvivel. Vardagen känns långt borta, både bildligt och bokstavligt.
– Varje dag räknas, säger Annica som för att sammanfatta våra tankar.
– Det gäller att inte ha för höga ambitioner, särskilt om man inte är så van. Gå med lätt ryggsäck mellan stugor, eller gör ett basläger med tält och gör dagsturer därifrån. Att bära lätt är alltid rätt!
Annica är född och uppvuxen i Jämtlandsfjällen. Nu bor familjen Ideström i den lilla fjällbyn Östra Vålådalen, som består av sju hushåll. För tolv år sedan blev Annica och Torkel rikskända genom expeditionen Sverige Runt, då de med skidor, cykel och kajak rundade Sverige, 500 mil på 200 dagar. Nu är de kvalitetsmärkta ekoturismarrangörer och lever för att lära andra hur man vistas bekvämt på fjället, i skogen och i en kajak.
- Det är många som längtar ut mest hela tiden, säger Annica. Men ibland behövs en puff och tips om hur man mår bra ute. Det är viktigt att sänka kraven, att inte behöva prestera något hela tiden.
Vattenytan på östra Blanktjärnen är spegelblank när vi slår upp tälten vid dess strand. Fjällsidorna glöder och snön ligger i fläckar på fjälltopparna i fonden. Vi grillar röding över öppen eld, fyller kåsorna med friskt vatten direkt ur sjön och dricker kokkaffe medan mörkret faller. Annica halar plötsligt fram en kladdkaka ur ryggsäcken. Med vispgrädde!
Efter en skön natt i en varm sovsäck väntar ännu en skön fjälldag, tillbaka mot Vålådalens fjällstation där ännu en brakmiddag hinns med innan nattåget går söderut. Inga mygg, men med färgstarka utsikter som tilltalar livsandarna. Ännu en dag som räknas.

Jämtlandsfjällen

Resa hit
Nattåg är smidigt. Den som samlat på sig många SJ prio-poäng kan använda dem till nattågsbiljetter. Lilla Enafors mitt emellan Storlien och Åre, är en metropol som start- och slutpunkt för fjällvandrare. Härifrån går buss till Storulvåns fjällstation som är en utmärkt bas för dagsturer och en klassisk utgångspunkt och mål för Jämtlandstriangeln.
Vålådalen (som man når med anslutande buss från Undersåkers station), är fortfarande något av en doldis bland fjällvandrare. Ett vilsamt och opretentiöst alternativ för den som inte nödvändigtvis vill upp på kalfjället.
Både tåg och anslutande bussar bokas på www.sj.se
Bo
Svenska turistföreningens fjällstationer i Storulvån, Blåhammaren, Sylarna och Vålådalen är mysiga att övernatta på. Flera erbjuder enkel- eller dubbelrum. Tält ger en alldeles särskild frihet, om man begränsar packningen. Följ med en guide om du vill lära dig.
Mat och dryck
De flesta fjällstationer serverar både goda frukostar och middagar. På fjällstationerna finns även en butik med ett mindre utbud av mat för den som vill laga till måltiderna själv.
Priser
Nattåg från Stockholm/Göteborg till Undersåker (Vålådalen) eller Enafors (Jämtlandstriangeln) kostar från cirka 1 500 kronor tur och retur i liggvagn. Boende på fjällstationer kostar några hundralappar per person och natt. Måltidspriserna varierar, men räkna med 200–300 kronor för en rejäl och delikat middag. Att bo och äta på fjällstationer är billigare om man är medlem i STF.
Vandringen
Jämtlandstriangeln är lättgången genom björkskog och över fjällhedar. Två av sträckorna är rejäla dagspass. Storulvån-Blåhammaren 16 kilometer, cirka 4 timmar. Blåhammaren-Sylarna 19 kilometer, cirka 7 timmar. Sylarna-Storulvån 16 kilometer, cirka 6 timmar. Bo på STF:s fjällstationer eller tälta utanför.
Vålådalen är bra som bekväm bas för dagsturer på Ottfjället, till Nulltjärns sandstrand eller till Blanktjärnarna.
Vill man övernatta på olika ställen kan man gå Vålådalen-Lunndörrstugan 14 kilometer, cirka 5 timmar. Lunndörren-Vålåstugorna 16 kilometer, cirka 6 timmar. Vålåstugorna-Vålådalen 20 kilometer, cirka 8 timmar. Stugorna är enklare än fjällstationerna och har kök men ingen matservering.
Packning
Minsta möjliga. En lätt ryggsäck ger både bättre rörlighet och större frihet. Underställ i ylle/syntet, en varm tröja, mössa, vantar, regnställ och ett par rejäla kängor eller stövlar, karta och kompass, pannlampa. Skippa bra-att-ha-grejorna som extra t-tröjor, jeans till middagen och om-utifall-att-plagg. Ett underställ att gå i och ett torrt att byta om till vid framkomsten räcker gott.
Guidade turer
Det är helt okej att längta till fjällen men att inte riktigt veta hur man bär sig åt. ATI Mountain Experience, www.mountainexperience.se, ordnar guidade fjällturer i Jämtlandsfjällen året runt, både för familjer och enskilda. Svenska Turistföreningen, www.svenskaturistforeningen.se, har ett brett utbud av ledarledda turer över hela fjällkedjan, med en fjällstation som bas eller med boende i olika fjällstugor.
Naturens Bästa kvalitetsmärker ekoturismarrangemang I Sverige. På hemsidan www.naturensbasta.se hittar du ett antal naturresor i Sverige.
Gå till toppen