Perstorp

Perstorp backar om fyradagarsvecka

Områdeschefen för Parkskolan har fått i uppdrag att skyndsamt komma med förslag för att skolan ska kunna återgå till fem skoldagar per vecka för ettorna.

Moderaterna Margareta Pålsson och Ann-Christine Sandell på besök i Parkskolan. Här är det Esther Ekberg som berättar om sitt arbete.Bild: Kristina Lindquist
Politikerna i barn- och utbildningsnämndens arbetsutskott i Perstorp har bestämt sig för att sluta trotsa Skolinspektionen. I onsdags beslutade man att ge områdeschefen för Parkskolan i uppdrag att skyndsamt komma med förslag på hur man ska kunna gå tillbaks till att ge förstaklassarna fem dagars skolvecka.
— Vi kom överens om att det inte är värt det. Det blir för mycket "badwill" för kommunen. Under mötet vi hade med Skolinspektionen i Lund framgick det klart att det handlar om lagtrots om vi framhärdar, säger Ann-Christine Sandell, moderat ledamot i arbetsutskottet.
Nyheten överlämnades till skolan vid den moderata riksdagspolitikern Margareta Pålsson besök på Parkskolan under måndagen.
— Det är extra roligt att få vara med och komma med den här glada nyheten vid ett verksamhetsbesök. Som småskolelärare vet jag hur viktigt det är för den fortsatta utvecklingen att man läser en bit varje dag under läsinlärningen.
För skolans rektor Lisbeth Reimers kom beskedet verkligen som en glad nyhet.
— Vi har hela tiden velat ha våra ettor i skolan fem av veckans dagar. Men situationen gjorde att vi tyckte att fyra dagar var det bästa alternativet för barnen. Nu får vi sätta oss ner och försöka lösa det här på bästa sätt. Jag kan se svårigheter men vi måste hitta en lösning även om det är ont om tid.
Hon är också medveten om att det kan bli besvärligt resursmässigt att göra om nu mitt i ett läsår. Men hon hoppas att det ska vara klart så att man kan börja med femdagarsvecka i januari när barnen kommer tillbaks efter jullovet.
— Det är ju samma resurser som ska organiseras på ett annat sätt. Vi kommer ju till exempel att behöva fler skolskjutsar och det kostar. Men några extra pengar har vi inte till vårt förfogande.
För Ann-Christine Sandell handlade beslutet om fyradagarsvecka om att välja det minst dålig av två dåliga alternativ. Nu hoppas hon att tjänstemännen tänker om och inte bara tar upp det alternativet för femdagarsvecka som politikerna ratade i våras.
— Dessutom tror jag att vi kanske måste göra en hel genomlysning av verksamheten om vi ska få ut fler elever från nian med godkända betyg. Om vi inte satsar resurser på barnen när de är små kommer det att kosta måndubbelt mer när de kommer upp i högstadiet.
Hon påpekar också att det idag står föräldrar fritt att själva välja skola även i andra kommuner.
— Får vi inte upp resultaten i våra egna skolor slutar det kanske med att vi står med en organisation som ska betalas och dessutom måste betala interkommunala ersättningar till andra kommuner för grundskoleelever.
Gå till toppen