Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Tony Gustavsson nytt namn i HIF:s tränarjakt

HIF har bytt fokus när det gäller tränarfrågan. Sparkade Hammarbytränaren Tony Gustavsson har seglat upp som ett hett namn att ta över.

Åge Hareide var fram tills nyligen den allra främste kandidaten att ersätta Bosse Nilsson på tränarposten. Men under diskussionerna har HIF:s ansvariga som ska ta beslut i frågan inte varit helt eniga om inriktningen. Enligt uppgifter till Sporten är en falang rädd för att få in en stark tränare som är van vid att ta stor plats och som driver en egen linje stenhårt. Det finns en oro för att det ska leda till konflikter som rör den sportsliga inriktningen. Motståndare till Hareideförslaget är inte intresserade av att få ett nytt Stuart Baxter-fall på halsen.
Istället vill dessa krafter hellre ha in mjukare värden, en mer medgörlig tränare. En annan anledning till att blickarna riktas mot Tony Gustavsson, som nyligen tvingades lämna Hammarby, är att han är en avsevärt billigare lösning än tidigare huvudspåret Åge Hareide.
Flera av varandra oberoende källor, med insyn i rekryteringsprocessen, bekräftar att HIF-ledningen för samtal med Gustavsson och att parterna träffats vid ett antal tillfällen.
— Det har jag inga kommentarer till, säger HIF:s sportchef Jesper Jansson.
Kan du förneka att ni har kontakt?
— Jag säger bara att jag inte vill kommentera namn eller denna typ av uppgifter. Vi kan naturligtvis inte hindra er från att spekulera men från vår sida är det locket på.
Hur långt har ni kommit i arbetet?
— En bit. Vi försöker ha en bred syn på saken.
Spelarrådet, som består av Henrik Larsson, Christoffer Andersson, Daniel Andersson och Marcus Holgersson, är involverat i processen utan att ha fått konkreta namn att ta ställning till. Enligt Jesper Jansson tar rekryteringsgruppen in synpunkter från spelarna och håller dem kontinuerligt informerade.
— Vi har bara talat om för dem vilken tränarprofil vi söker, och sedan låtit dem tycka till. För mig känns det viktigt att lyssna på vad spelarna vill.
Målsättningen att presentera en ny tränare direkt efter allsvenskans slut ligger kvar.

Aktuella att leda HIF

Åge Hareide. Försöker rädda kvar Örgryte i allsvenskan.
Hans Eklund. Arbetssökande tränare.
Jan Jönsson. Nämns som tänkbar förbundskapten i Sverige och Norge.
Roar Hansen. Etablerat Ängelholm i superettan.
Jonas Thern. Har inte varit i hetluften på ett tag, men bär respekt med sig.
Gå till toppen