Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Nöje

Lisa Aschan återvänder alltid till djurens värld

Några frågor till Lisa Aschan, 31-årig filmregissör med rötterna i Nordvästskåne, som i kväll är aktuell i dansk tv med ”Thea & Leoparden”. Hon får åtta miljoner kr av Svenska Filminstitutet till långfilmen ”Apflickorna”.

Lisa Aschan.Bild: akay
Hur får en ung filmare den här chansen?
– Jag har gjort flera kortfilmer som jag regisserat och skrivit manus till. Den här idén har jag arbetat på i ett år tillsammans med Josefin Adolfsson. Det var 78 långfilmsdebutanter som sökte till Svenska Filminstitutets projekt Rookiefilm, och vårt arbete valdes. Fantastiskt!
Vad handlar "Apflickorna" om?
– Jag arbetar alltid med temat makt, identitet och djur. Jag har med djur, för de synliggör mänskligt beteende på ett komiskt sätt. Apor är ett bra exempel på detta. Filmen handlar om maktspelen mellan två tonårstjejer och deras omgivning, och vad som händer när man överträder sina egna gränser.
Varför är du aktuell i dansk tv just nu?
– Jag är utbildad regissör vid Den Danske Filmskole. Det gäller att ha en tillräckligt unik idé och kunna övertyga andra om att den är bra. "Thea & leoparden" handlar om en flicka som kallar sig leoparden. Hon gör uppror mot sina föräldrar. Serien i tre delar är för barn från sex år, och vänder sig till hela familjen. Den är inspelad i Köpenhamn, på danska, men den ska även visas i Sverige, Norge och Island.
Har du fler projekt att förverkliga?
– Jag är regiassistent på Dramaten i Stockholm året ut. Så jag har en plan för teatern också. Vi får se vad jag väljer att erövra nästa gång... (skratt)
Har du kvar kontakten med Nordvästskåne?
– Ja! Jag växte upp i Stora Hult utanför Ängelholm och hit återvänder jag så ofta jag kan. Mina rötter finns där. Jag bor i Stockholm nu, ska till Köpenhamn i vår och sedan spela in filmen i Göteborg till sommaren. Jag arbetar mycket, men är bra på att vara ledig också.

FAKTA

Lisa Aschan är född 1978. Hon har utbildat sig vid Stockholms Filmskola och regilinjen på Den Danske Filmskole. Tidigare kortfilmer och manus är "Borta i tankar", "Fuck the rapist!", "In transit" och "Goodbye bluebird". Första avsnittet av serien "Thea & Leoparden" sänds i DTV1 i dag kl 17.
Gå till toppen