Familj

Till minne av Berit Ahlberg

Berit Ahlberg, Lindebolet, Munka Ljungby, har avlidit i en ålder av 80 år. Hennes närmaste är barnen Bernt, Stefan och Josefin med familjer.

Bild: Privat
Budet om Berit Ahlbergs död väcker sorg och förstämning hos många. Hon hade en vid vänkrets, sammanhängande både med hennes yrke som lärare och hennes engagemang på fritiden inom ungdomsverksamhet och musikliv.
Född i ett lärarhem i Erikslunds skola, växte hon upp i en miljö präglad av intresse för litteratur och musik. Pappa Carl Ljungs årliga sagospel med eleverna inspirerade säkert Berit till många framtida musikaler och revyer. Då var de dock inte hämtade från barnbiblioteket Sagas bokskatt utan från Berits och Lindebolarnas egen sprudlande idéverkstad.
Att skriva och berätta var för Berit ett måste redan i barnåren. I min skrivbordslåda ligger ett fyrsidigt häfte i oktavformat, skrivet på en gammal Royalskrivmaskin. Det är det första exemplaret av en tidning med tryckåret 1941. Vi var ett par 12-åringar, som stod bakom denna tidning. Berit står som redaktör. Namnet på tidningen är Litet Tidsfördriv.
Litet Tidsfördriv – Knappast skulle en rubrik passa sämre för Berit under hennes kommande liv. Att fördriva tiden skulle vara ett slöseri för henne. Om hon hade varit tidningsman, hade ett lämpligare namn varit Tillvaratag Tiden. Hennes liv kom att bli fyllt av aktivitet. Efter utbildning till lärare blev den första tjänstgöringen i Trollhättan, där hon också fann sin livspartner Borens. Med köpet av Lindebolets gård vid Västersjön i början av 1960-talet, öppnade sig stora möjligheter för kommande års verksamhet, som växte sig allt bredare. Här fanns gott om plats både ute och inne för alla. Häst köptes, äldste sonen började rida, kamrater kom och fler kamrater och fler hästar.
Vi bildar en ridklubb, tyckte Berit och Borens och ponnyklubben Lindebolarna var född. Året var 1967. sedan dess har den vuxit och för många ungdomar har Lindebolet varit en skola, som de har i varmt minne. Årligen anordnades läger och då stod inte bara ridning på programmet.
Musik, folkdans, tävlingar var viktiga delar. Varje midsommar samlades många barn, föräldrar och goda vänner på Lindebolet för att vara med vid dansen kring midsommarstången och riduppvisning.
Medlemmarna i Lindebolarna blev fler och fler och engagerade i allt större projekt; Nyhemsskolans aula hyrdes för musikaler och revyer. Bibliotekets hörsal för Lindebolets egen orkester. Vid luciatid spred man högtid genom en ridande Lucia i Ljungabolet.
Kärleken till musiken fick inte bara utlopp på fritiden. Som lärare fick Berit också möjlighet att lägga stor vikt vid musikundervisningen, där hon ofta fick tidigare ointresserade elever att uppleva glädjen i musik. De egna kunskaperna ledde henne till medverkan såväl i orkesterföreningen i Ängelholm som Tonicaorkestern i Helsingborg, där hon spelade altfiol. Förutom denna var piano, blockflöjt och dragspel instrument, som hon väl behärskade.
Musikaftnarna på Lindebolet ska ej glömmas. Berit stora kontaktnät hjälpte henne att få pianister, vissångare och andra musikutövare att ge åhörarna minnesvärda stunder.
Ett samarbete mellan Lindebolarna och fritidsnämnden gjorde att en intensiv fritidsverksamhet med ridning och musik på programmet utvecklades på Lindebolet.
År 1991 erhöll Berit Ahlberg och Lindebolarna Kultursällskapets kulturpris för sitt arbete med ungdom, hästar och kultur. 2004 tilldelades hon Ängelholms kommuns kulturpris delat med Barbro Persson.
Trots att Berit var engagerad på många håll, var dock familjen och Lindebolet det nav, som hela tiden fanns i centrum och som betydde så mycket. Traditionerna skulle följas, det skulle vara så som Berit ville. Trots sorger med Borens bortgång och en sons tragiska död, hade hon plats för den utökade familjeskaran med barnbarnet, den fyra månader gamle Marcus, som senaste tillskottet.
Många har Berit Ahlberg att tacka för goda upplevelser.
Gå till toppen