Landskrona

Hoppa i Globen Julias hopp

För 16-åriga Julia Rosén går livet upp och ner, i en positiv bemärkelse. Hennes stora intresse är ridsport och med egna ponnyn Lorett, egentligen Tiggelberg Lorett, och lånegodset Masterpiece finns det inte många döda punkter i tillvaron.

Julia har sin Lorett uppstallad på Viatorp där också Masterpiece står.
— Masterpiece ägs av ridskolechefen i Viarps Kör- och ridklubb där jag är medlem. Jag har ridit Masterpiece sedan i somras och tanken är att jag ska träna och ut och tävla med honom framöver, säger Julia när vi träffar henne i stallet.
Det är torsdag eftermiddag och både Lorett och Masterpiece ska hoppträna. Lorett står uppbunden på stallgången och det 11-åriga stoet är inte alls glad över att femårige hingsten Masterpiece står i boxen intill stallgången.
— Det var betydligt trevligare föra veckan, men nu är den lilla perioden av intresse över, säger Jonna Rosén, faster till Julia och mycket engagerad i systerdotterns intresse.
Julia är en av alla de ridhästtjejer som lägger ner hela sin själ i denna sport. Kärleken till hästarna och ridsporten skapar engagerade och kunniga ungdomar och Julia är inget undantag. Hon började rida hos Viarps Kör- och ridklubb när hon var fem år.
— Jag red på ridskoleponnyer tills jag var 12 år då köpte min faster Lorett en ponny vi båda skulle kunna rida på. Det blev Lorett som vi inte visste någonting om egentligen, säger Julia.
Lorett var en sjuårig D-ponny som man hittade hos en hästhandlare. Eftersom hon hade sitt chipnummer kunde man dock spåra Lorett tillbaka till de gamla ägarna i Holland.
— Det visade sig att hon egentligen hette Tiggelberg Lorett och hade fått två föl. Hon var dock inte speciellt mycket riden och tränad. Hon hade i princip aldrig hoppat, säger Julia.
Det visar sig nu att Loretts äldsta föl är kvar i Holland och tävlar bra i både hoppning och dressyr. Det yngst fölet är sålt till Tyskland.
Tyvärr har Lorett dragits med skador under långa perioder. Julia har dock kämpat på tillsammans med Lorett och tränat för Hanna Larsen i Viarp. Äntligen är Lorett skadefri och tanken är att första tävlingen för hösten ska bli den 22 november då man har klubbmästerskap i Viarp.
— Lorett fick en benskada i somras när vi var i gång och tävlade och det tvingade henne till vila, säger Julia.
Internationellt får man bara tävla i ponnyklassen till och med året man fyllt 16. I Sverige får Julia dock fortsätta och rida i ponnyklassen till hon fyller 18 år.
— Min dröm är att rida om Prins Carl Philips pris i Globen, dit bara fyra D-ponny ryttare kan ta sig. Det vore också en dröm att få rida ett SM på ponny, säger hon.
Frågan är nu förstås vad som ska hända med Lorett när Julia inte längre kan tävla med henne. Blir det en försäljning då?
— Nej absolut inte, då ska hon få bli fölsto igen. Lorett gör jag inte av med, säger Julia.
Gå till toppen