Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

2 x Strindberg på Öresundsteatern

Öresundsteatern i Landskrona ger två korta pjäser av August Strindberg. "Den starkare" och "Paria" hör till de mer spelade av Strindbergs många enaktare som författaren samlade under temat "hjärnornas kamp". Vem är vinnare och vem är förlorare? är frågan som binder samman dessa historier.
Per Ullberg och Anders Kungsman i enaktaren "Den starkare".Bild: Roland Bengtsson
Öresundsteatern, med skådespelarna Anders Kungsman och Per Ullberg i spetsen, har nyligen flyttat in ett eget teaterhus på Norra Kyrkogränden, med en liten intim scen som möjliggör närkontakt med publiken. Strindbergsuppsättningen blir den tredje på den nya scenen efter "The Big Bög Show" och ungdomsföreställningen Jag är en "Tyrannosaurus Rex"
Den starkare är bara drygt 15 minuter lång och utspelar sig i en taterloge efter en föreställning. Det är en speciell pjäs eftersom bara en av de två rollerna har repliker. Stycket är skrivet för två kvinnor men görs i Öresundsteaterns version som ett drama mellan två manliga skådespelare. Efter en paus följer Paria som är cirka 30 minuter lång. Det ödesmättade mötet mellan en dråpare och en växelförfalskare placerade Strindberg när han skrev den 1888 på en gård utanför Malmö.
Båda enaktarna har, precis som alla Strindbergs klassiker, aktualitet än i dag, menar Anders Kungsman och Per Ullberg. Det handlar bland annat om vår förmåga att ta på oss skuld, och om valet mellan att begå eller inte begå ett brott.
— Jag tänkte på just det härom dagen när jag läste om de framgångsrika männen som har köpt sex av unga tjejer. Ingen anser sig ha begått något brott, och så fungerar vi kanske. Vi anser alltid att vi är oskyldiga och är väldigt duktiga på att skylöla ifrån oss, säger Per Ullberg.
2 x Strindberg har premiär den 21 november och spelas tio gånger fram till den 12 december. Mer information finns på www.oresundsteatern.se
Gå till toppen