Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Helsingborg

Det kom ett brev från en förskola

Jourhavande reporter är en bred avdelning. I dag låter vi några förskolebarn komma till tals.

Någon har slängt ruttna grönsaker i Pauliskolans äppeldunge. Det fick barnen att skriva ett brev till Jourhavande reporter.Bild: PAULISKOLAN
Det kom ett brev från Pauliskolans förskola på Norra Hunnetorpsvägen. Eleverna där ville berätta för vuxna att man ska vara rädd om naturen.
Så här löd brevet:
"Hej!
Vi är ett gäng glada ungar och vi älskar att vara ute i naturen. Men nu har något tråkigt hänt.
På vårt favoritställe i skolans äppellund har några miljöbovar tippat sitt fruktlager.
Hur kan man göra så illa mot vår fina natur?
Vem kan hjälpa oss att berätta för miljöbovarna att gammal frukt lägger man till maskarna i komposten och plast lägger man i sopkärl?
Vi funderade och sedan kom vi på att tidningen säkert kan hjälpa oss med detta uppdrag.
Vi väntar med spänning."
Självklart hjälper Jourhavande reporter eleverna på Pauliskolan med detta upprop och vi publicerar även en bild som barnen skickat med.
HIF-MARSCHEN
För en tid sedan ville Ulf van Rijswiik veta mera om "HIF-marschen" som en gång i tiden spelades in på skivmärket Columbia. Nu får vi uppgifter från säkert håll. Nämligen av John "Nonne" Wikdahl som var stjärna i HIF mellan 1939 och 1954.
— Musikhandlaren B.C. Strandqvist låg bakom inspelningen som gjordes på Hotel Mollberg i oktober 1928. Marschen var komponerad av Fredy Lindberg och för musiken svarade Redvitt band, säger Wikdahl.
Om redvitt band kan vi berätta att det bestod av Sven Andersson, Sander Ahlqvist, Malte Jibe, Gösta Törnblad, Erik Nilsson, Axel Halmén, Hjalmar Svensson, Jean Dahlberg, Axel Persson och Henry Strömblad.
Fredy Lindberg (1890-1962) var kapellmästare, kompositör och biografföreståndare för Odéonteatern där han börjat som stumfilmspianist. Och när det gäller Odéon kan vi beätta att den biografen låg i hörnet Lilla Strandgatan-Södra Kyrkogatan där restaurang Cantina finns i dag. Biografen stängdes 1983.
HSB:S TOMT PÅ SÖDERGATAN
Bertil Tullberg undrar vad som ska hända med HSB:s tomt på Södergatan, mitt emot kvarteret Sachsen där olika projekt lanserats på senare år?
— Vi håller på att rita på området och kanske kan det bli byggstart nästa år. Tanken är att det ska bli små effektiva lägenheter för ungdomar och ensamstående människor, säger Matz Svensson, marknadschef på HSB.
Det var allt för i dag. Jourhavande reporter har öppen telefon tisdagar, onsdagar och torsdagar mellan klockan 9.30 och 11. Han finns också på HD Center, Väla, varje onsdag mellan klockan 12 och 14. Vi hörs och ses!
Gå till toppen