Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Och han blir kanske nästa äldste

Här är fullmäktiges nya ålderman, om han blir omvald nästa år: socialdemokraten Roland Nilsson.
Bild: Niklas Gustavsson
— Det låter faktiskt som en fin titel, säger han.
Med titeln följer ett hedersuppdrag - att inleda det allra första fullmäktigemötet efter ett val. Sedan väljs en ordförande som tar över klubban.
Traditionen bjuder att åldermannen då håller ett tal. Roland Nilsson har redan ämnet klart.
— Det ska handla om demokrati, det är jag väldigt intresserad av, säger han och berättar att han dykt djupt ner i stadsarkiven för en kartläggning som han gjort av demokratins historia i Helsingborg.
— Och talet ska bli låååångt, tillägger han skämtsamt.
38 år i fullmäktige – är det inte dags att lämna plats åt de unga?
— Jag funderade på det. Men jag tycker att det är viktigt att alla åldersgrupper är representerade när man diskuterar samhällsfrågor. Och det är fortfarande roligt med politik.

Ålderman

Förr var åldermannen ledare för ett hantverksskrå eller gille. I åldermannens uppgifter ingick att kalla medlemmarna till sammankomst och att företräda skrået inför myndigheterna.
Även ledaren för en bysamfällighet i bondesamhället kunde kallas ålderman.
Titeln används i vår tid om ordförandena i många föreningar och sällskap och även som en hederstitel i kommunfullmäktige för den ledamot som suttit längst i den beslutande församlingen.
Källa: NE
Gå till toppen